latinica  ћирилица
16/01/2017 |  13:56 | Аутор: РТРС

Филипински предсједник отворено позива - "Ако видите зависника - убијте га"

Филипински предсједник Родриго Дутерте не престаје да шокира свјетску јавност својим отвореним позивима Филипинцима да сами узму правду у руке и убијају дилере дроге, па чак и хероинске зависнике.
Родриго Дутерте - Фото: ТАНЈУГ
Родриго ДутертеФото: ТАНЈУГ

Дутерте је крајем прошле године стао пред ТВ камере и махнуо свежњем папира:
"Ово је попис имена. Ово је нарко-индустрија на Филипинима. Потражи своје име, пасји скоте! Ако га нађеш - имаћеш проблема!".

Своје име од тада чуло је чак 6.000 полицајаца и 5.000 локалних политичара.

Нико не зна како су доспјели на листу, али сада воде битку за властити живот, наводе неки западни портали.

Дутерте је више пута поручивао Филипинцима: "Ако познајете нарко-зависника - убијте га! Његовим родитељима би било болно да то морају урадити сами".

Филипински предсједник се чак и "нашалио" када је Филипинце позвао да отварају погребна предузећа: "Гарантујем вам, нећете банкротирати. То ће бити уносан посао".

Откако је дошао на власт, Родриго Дутерте спроводи своје обећање о "чишћењу" филипинских улица.

По струци адвокат, бивши главни тужилац и дугогодишњи градоначелник Даваа на острву Минданао, који је оптужио католичког свештеника да га је као дијете сексуално злостављао, "отворио је сезону лова" на дилере, локалне службенике оптужене за корупцију, али и зависнике.

"Они су попут зомбија /наркомани/. Треба их убити, чак и ако не пружају отпор. Не брините се, ја ћу вас штитити", поручује Дутерте.

Од његовог доласка на власт у фанатичном "рату против дроге" на Филипинима је убијено најмање 6.200 људи, наводе портали.

Извор: Срна