latinica  ћирилица
16/01/2017 |  15:45 ⇒ 17:09 | Аутор: РТРС

Нова Топола: Радници Ратарства блокирали улаз у управну зграду (ВИДЕО)

Незадовољни радници Ратарства из Нове Тополе у којем је стечајни поступак покренут прије девет година, данас су ланцима и катанцима блокирали улаз у управну зграду. Траже намиривање потраживања на име плата и доприноса од продате имовине предузећа.
Ратарство - штрајк - Фото: РТРС
Ратарство - штрајкФото: РТРС

Ђуро Бајић је у Ратарству провео 40 година. Један је од укупно 233 радника који на име неисплаћених плата и доприноса потражују укупно 1,5 милиона КМ.

- Немамо више снаге. Народ умире без основних средстава за живот и болести јер се нема од чега лијечити, а толике паре имају - каже Бајић.

До сада је продајом пет радних јединица инкасирано око 1,7 милиона КМ. Због неуплаћених потраживања некадашњи радници окривљују актуелног стечајног управника.

- Они раде тако да нико ништа не зна шта се ради. На Одбор повјерилаца он само доноси лажне податке и лажне извјештаје - тврди Ковиљка Шокчевић из Одбора повјерилаца.

Стечајни управник Душан Ковачевић у досада проведеном стечајном поступку не види ништа спорно. Каже да се са радницима манипулише и да ће бити исплаћени када на ред дође општи ред приоритета за исплату.

- Ако буде средства и ако се шта буде намиривало намириће се и радници као и сви остали повјериоци општег приоритетног реде, а ово што они траже да се намирују мимо закона и законских прописа то је немогуће - каже Ковачевић.

Незадовољни радници Ратарства су на капији и улазним вратима Управне зграде поставили ланце и катанце.

- Ми смо сада једноставно затворили да стечајни управник више не може да уђе у зграду и не може обављати више стечај док не сазову Скупштину повјериоца - каже бивши радник Драган Пауковић.

Укупна потраживања повјерилаца Ратарства износе 17 милиона КМ. Од досада прикупљених средстава продајом имовине намирен је дио потраживања банака које су имале хипотеку на имовину предузећа.