latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:05 ⇒ 17:08 | Аутор: РТРС

Добој: Инсистирање да грађани потпишу уговоре о одвозу смећа са Градом (ВИДЕО)

Измјенама одлуке о Комуналном реду у Добоју прикупљање и одвожење комуналног отпада убудуће би требао да обавља Град Добој, односно предузеће којем град повјери овај посао.
Добој - одвоз смећа - Фото: РТРС
Добој - одвоз смећаФото: РТРС

Прикупљање и одвоз отпада до сада је обављало Комунално предузеће Прогрес, у којем због овакве одлуке градских власти страхују од нових отпуштања.

Нова одлука још није објављена у Службеном гласнику града Добоја, али власти позивају грађане да са Одјељењем за стамбено-комуналне послове закључе уговоре о пружању услуга. Такве уговоре грађани већ имају са КП Прогрес, коме је основна дјелатност одвоз комуналног отпада. Шта ће измјене значити за ово предузеће не желе да прејудицирају прије него што одлука буде и званично објављена.

- Мислим да је мало преурањено објављивање огласа и позивање грађана на потпис уговора, јер прво се морају прекинути уговори који грађани имају с нама, а могу се раскинути на основу законске или подзаконске одредбе, а у овом случају те подзаконске одредбе нема - каже Младен Вулић, директор за правне послове у КП Прогрес.

Шта желе новом одлуком, у градској управи не појашњавају. Првобитно су обећали изјаву, али су се потом предомислили. Није јасно ни запосленима у Прогресу, који страхују за радна мјеста. Већ их је 30 на путу да добију отказе јер је град послове чишћења и одржавања јавних асфалтних и зелених површина додијелио другом предузећу. Прогрес се жалио, увјерен да је боље технички опремљен и чека се одлука комисије. Најновијом одлуком у овом предузећу без посла би могло да остане и до 50 људи.

- 90 одсто тренутно запослених радника ради на пословима одвоза отпада и сви они би били директно погођени уколико би без тог посла остали на начин да би добили отказе - каже Сања Милутиновић из Синдикалне организације КП Прогрес.

Сличну одлуку о прикупљању комуналног отпада град је доносио и раније, али је Министарство управе и локалне самоуправе поништило након што се Прогрес жалио. И тада као и сада спекулисало се да тај посао град жели да уступи предузећу које ради бројне послове за ову локалну заједницу, не водећи при том рачуна о људима који би могли остати без посла.