latinica  ћирилица
16/01/2017 |  16:14 | Аутор: РТРС

Милићи: Почела "Зимска школа хобија"

У Основној школи "Алекса Јакшић" из Милића данас је почела "Зимска школа хобија" у чијем раду ће учествовати 80 ученика.
Милићи:"Зимска школа хобија" - Фото: СРНА
Милићи:"Зимска школа хобија"Фото: СРНА

Циљ петодневне "Зимске школе хобија", коју је организовао УНДП у сарадњи са општином Милићи и ОШ "Алекса Јакшић", јесте да дјеца практичним радом спознају своје склоности и способности у области техничких струка које ће евентуално касније одабрати као професионално занимање.

Менаџер за пројекте у општини Милићи Марко Савић рекао је да су ученици сврстани у четири тематске радионице - роботика, обрада дрвета, обрада жице и примијењена геометрија, такозвани оригами.

"Овакав начин рада са дјецом није наш патент, већ је ријеч о праксама које се одавно примјењују у економски развијенијим земљама, у којима је уочен проблем мањка техничког кадра на тржиштима рада", појаснио је Савић.

Он је додао да је УНДП организовао тим тренера који су обучени за рад са дјецом, а обезбијеђен је и одговарајући алат који је прилагођен основцима узраста од трећег до деветог разреда.

Наставник информатике Милош Михољчић, који је један од тренера у радионици за роботику, рекао је да ће основци током "Зимске школе хобија" учити основе роботике.

"Склапањем одређених модела од више мањих дијелова, по задатом упуству, ученици развијају логику и моторику, показујући у извјесној мјери и своје склоности према оваквом раду. Циљ пројекта је, генерално, да се дјеца заинтересују за технику", рекао је Михољчић.

Најављено је да ће оваква практична настава за основце бити организована и током љетног распуста.

Извор: СРНА