latinica  ћирилица
16/01/2017 |  21:21 ⇒ 22:40 | Аутор: РТРС

"Аспект"- О ситуацији у ОС БиХ и све оштријој реторици (ВИДЕО)

Министарство одбране БиХ спровешће детаљну анализу у вези са догађајима око обиљежавања Дана Републике Српске.
Аспект  16.1.2017. - Фото: РТРС
Аспект 16.1.2017.Фото: РТРС

Под лупом ће бити и писмо команданта НАТО штаба у Сарајеву Жизел Вилс, али и паралелне командне структуре унутар Оружаних снага БиХ, направљених да се саботирају почасти које сљедују предсједавајућег Предсједнишва БиХ Младена Иванића, изјавио је замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић у емисији "Аспект" Радио-телевизије Републике Српске. 

Јеринић поручује - тражиће да се анализира да ли је циљ писма упозорења био и да се застраше припадници Mинистарства одбране из Републике Српске.

- Толико детаља има који говоре да је све ово навучено и мислим да је тај потез команданта НАТО штаба у Сарајеву дошао на захтјев Бакира Изетбеговића у смислу "де ти, пошто не могу ја". Готово сам сигурна да је то морало да се догоди - рекла је Душанка Мајкић, члан Комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ,гостујући у "Аспекту".

- Ја ћу отићи корак даље од госпође Мајкић и рећи ћу да је то писмо НАТО-а дошло два месеца прије 9. јануара, прије захтјева предсједника и захтјева Организационог одбора за прославу Дана Републике, а то потврђује ријечи госпође Мајкић. Ја питам команданта НАТО штаба, да ли она проводи нечију политику и зашто је себе довела у ситуацију да се мијеша у политику БиХ? - рекао је Јеринић.

Марио Караматић, члан Комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ рекао је да је и више него јасно ко је генератор ове кризе.

- Врло ћу јасно рећи да је то сарајевска чаршија. Почело је генерисањем кризе са СДА, уз подршку СДП и ДФ и одатле то иде. Они стално народ држе у неком страху да ће свако мало кренути рат. Колико ја видим, нико осим њих у овој земљи не спомиње рат, само сарајевска чаршија - рекао је Караматић.