latinica  ћирилица
17/01/2017 |  11:39 | Аутор: РТРС

Колико би заиста воде требало да пијемо?

Модерна наука, масовни медији и свакаква истраживања често знају да доведу обичне људе у заблуду око најобичнијих тема, а једна од њих је и количина воде коју би свако од нас требало да свакодневно уноси.

Дуго је важило правило "осам чаша", затим се појавила подјела на мушке и женске количине, а популаризација теретана и трчања је учинила цијелу ствар још тежом.

Европско тијело за безбиједност хране је у 2010. години издало препоруку за мушкарце од двије литре, а за жене 1,6 литара.

Ипак, истраживач Мајкл Фарел са Универзитета Монаш у Аустралији звучи прилично разумно када каже да би требало да слушамо своје тијело, а не оно што прописују различити научници.

"Ако радимо оно што наше тијело захтијева од нас, вјероватније је да радимо оно што треба. Пијте воде када осјећате потребу, то је боље него да пратите некакав распоред", каже Фарел.

Међутим, други научници кажу да је "већ касно" када осјетимо жеђ и да смо већ на путу да дехидрирамо.

Како преноси британски "Метро", постоје знаци који нас упозоравају да је вријеме да уносимо више течности, а то су:

- осећај жеђи
- урин тамније боје и јачег мириса
- осећај успорености
- сува уста
- блага вртоглавица


Што се старијих људи тиче, они би требало да буду на посебном опрезу јер често знаке дехидратације могу да повежу са неким другим стањем.

Такође, морамо да пазимо да не уносимо превише воде, јер то доводи до поремећаја минералног баланса и других проблема.

Иначе, жеђ осим воде добро гасе млеко, чајеви и воћни сокови, али се увек мора водити рачуна о количини шећера и кофеина.

Заблуда је да хладна алкохолна пића утољавају жеђ, јер она функционишу као диуретик, односно посредно доводе до дехидратације.

Извор: Б92