latinica  ћирилица
18/01/2017 |  10:13 ⇒ 10:26 | Аутор: РТРС

Написао књигу у којој нема ниједног слова "А"!

Новинар и књижевник Зоран Радисављевић представио је књигу "Све је могло бити друкчије", јединствену јер не садржи ниједно слово "А". Захваљујући томе што се енигмиком бави годинама, тај подухват, како каже аутор, није био претерано захтјеван.
Све је могло бити друкчије (фото:blic.rs) -
Све је могло бити друкчије (фото:blic.rs)

Тешко је наћи ријеч која у себи не садржи слово "А". Још је теже саставити цијелу такву реченицу. Али не и за Зорана Радисављевића, који је написао књигу без иједног слова "А".

„Ја иначе волим да састављам оригиналне загонетке, па сам тако одлучио и да напишем ову књигу, која је јединствена у домаћој књижевности и енигматици, то је тзв. липограмски текст без једног слова, а одабрао сам оно које је најтеже и најизазовније избацити“, објаснио је Радисављевић.

Некада су ријечи наилазиле саме. Али је било и тренутака када није могао да нађе одговарајући синоним или ријеч без слова "А".

"Та књига се састоји из два дијела – једна је моја аутобиографска прича, на неких 40 страна, а у остатку књиге је стотинак загонетака, које сам морао да прилагодим овој специфичној структури слова“, каже Радосављевић.

У свијет енигматике ушао је случајно, као дјечак. И у њему остао. Послије вишегодишњег искуства у састављању ребуса, анаграма, укрштених ријечи – књига му је дошла као мини-одмор.

„За енигматику је уопште битно и неко опште знање, које се стиче годинама. То је посебно важно за састављање укрштених ријечи, али добро дође и за анаграме, ребусе и за све друге врсте загонетака. Ту до изражаја дође и комбинаторика“, каже овај енигмата и писац.

Својом књигом, додаје, није хтио да се хвали умјешношћу у избјегавању слова „А“. Жеља му је била да дјеци приближи енигматику и зато се нада да ће књига једног дана постати дио школске лектире, као примјер тога шта све може да се уради са бројевима и словима.

Извор: РТС