latinica  ћирилица
18/01/2017 |  16:04 ⇒ 19/01/2017 | 10:32 | Аутор: РТРС

Српска на ногама: Политичари, аналитичари, НВО - одлучно НЕ санкцијама(ВИДЕО)

Из Српске оштра реаговања на санкције предсједнику Српске Милораду Додику.
САД увеле санкције Додику (Фото: sanctionssearch.ofac.treas.gov) -
САД увеле санкције Додику (Фото: sanctionssearch.ofac.treas.gov)

Једногласно поручују - оваква одлука одлазеће администрације је неприхватљива и не води напретку. Додају, ово је замјена теза, јер се управо предсједник Додик залагао за одбрану темељних принципа Дејтонског споразума за разлику од бх политичара и представника међународне заједнице који су настојали да деградирају овај споразум.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да су санкције неприхватљиве и да, како се показало у пракси, никада не воде рјешењу и напретку. Забрињавајуће је, каже, да су санкције као ригидна, недемократска мјера, изречене због поштовања највиших демократских института, какав је, референдум.

Потпредсједник парламента Ненад Стевандић указује да је одлука донесена на брзину. Предсједник Додик је, каже, искоришћен да би била зацементирана претходна администрација. Циљ – да новој буде отежано трасирање планираног пута.

Предсједавајући Предсједништав БиХ Младен Иванић, коментаришући увођење санкција САД предсједнику Републике Српске Милораду Додику, рекао је да је важно да институције и грађани Српске не буду санкционисани.

"Мислим да ће америчка администрација ову одлуку ставити ван снаге и да ће Додик ускоро посјетити Бијелу кућу и САД, као што посјећује Русију", рекао је Радован Вишковић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

СНСД-ов Сташа Кошарац санкције види као покушај да буду кажњени они који имају досљедну политику и који поштују Устав и вољу грађана у једној земљи. Било је, додаје, различитих врста притисака, али је сасвим јасно да је предсједник Додик водио одговорну политику према грађанима Српске у складу са Уставом и Дејтоном.

"Посве сам сигурна да санкције неће дуго остати. Исто као што сам сигурна да ће Милорад Додик да брани и презентује ставове Републике Српске и српског народа у БиХ, истакла је Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ.

ДНС је против увођења санкција било којем грађанину Српске, а посебно не предсједнику Републике, који има уставна овлаштења за обављање бројних дужности и представљање Српске.

И СДС има исти став. На тај начин, поручују из ове странке, не могу се рјешавати или усмјеравати одређена питања.

"Без обзира што је предсједник Републике Српске Милорад Додик један од наших политичких противника, што се са њим не слажемо око много тога у вези са вођењем политике у Српској јер сматрамо да је води у опасном смјеру, СДС и ја не подржавамо увођење било каквих санкција", истакао је Мирко Шаровић, потпредсједник СДС-а

“Ако је ико прошао кроз то, прошли су функционери СДС-а. И дан данас на `црној листи` САД налазе се функционери СДС-а", истакла је Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у ПД ПС БиХ.

Из ПДПоцјена да оштра одлука најмоћније земље може имати озбиљне посљедице. Сада је, каже предсједник странке, битно како ће у наредном периоду дјеловати предсједник Српске.

Апсолутно противљење санкцијама стиже и из НДП-а. Поручују, разлог за изрицање овакве мјере, потпуно је неприхватљив.

“Ми још не можемо сагледати далекосежност оваквих санција. Питање ко ће још подржати санкције, хоће ли остати у домену америчке администрације или ће их подржати неке земље Европске уније, рекао је Момчило Новаковић, посланик НДП-а у ПД ПЦ БиХ.

За представнике борачких организација санкције су још један доказ пристрасне политике САД.

“Сигурно је да америчка влада која је креирала Дејтон, не може се помирити са неким ко сматра да се не може мијењати Дејтон него инсистира на његовој досљедној примјени, рекао је Недељко Митровић, предсједник Републичке организације породица погинулих, заробљених бораца и несталих цивила.

Разлози за стављање на црну листу, за савјетника предсједника Српске Александра Врањеша су неувјерљиви. Предсједник Додик је, каже, сву политику посветио спровођењу Дејтонског споразума, да би га сад управо они који прекрајају Дејтон -санкционисали.

Позивање одлазеће америчке администрације с једне стране на одлуке уставног суда БиХ који је апсоултно нелегитиман, а с друге стране на референдум о Дану државности Народне скуштине Републике Српске који је апсолутно легитиман и легалан као главне поводе за увођење санкција председнику Додику, представља врхунац цинизма, безумља и ироније у примени правно-политичких одлука којим се на најригиднији начин угрожавају људске и колективне слободе и међународни поредак, наводи се у саопштењу Удружења "Част отаџбине".

Увођење санкција предсједнику Републике Српске је најпогубнији чин бахатости, ароганције и насилништва, наводи професор Факултета политичких наука у Бањалуци, Емил Влајки.

За аналитичаре, ово је потез одлазеће америчке администрације уперен можда више против нове америчке администрације него против Додика и неће имати дуг вијек трајања.

Увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику потез је одлазеће америчке администрације који је уперен можда и више против нове америчке администрације него против Додика и неће имати дуг вијек трајања, оцијенио је аналитичар Драгомир Анђелковић.

Историчар Дарио Видојковић поручио је високом представнику у БиХ Валентину Инцку да се "мора мјерити према својим ријечима" и да у случају када је упоредио Републику Српску са НДХ, није битно шта је мислио, већ шта је рекао.Велике силе покушавају наметањем рјешења, силом и притиском да покажу да су веома важни. То је неприхватљиво, поручују из Српске.

Представници Удружења грађана "Источна алтернатива" Републике Српске саопштили су да, познајући политику САД према српском народу, нису изненађени увођењем санкција предсједнику Српске Милораду Додику и да то сматрају његовом и побједом Републике Српске у борби за њено очување.

Велике силе покушавјау наметањем рјешења, силом и притиском да покажу да су веома важни. То је неприхватљиво, поручују из Српске.