latinica  ћирилица
18/01/2017 |  19:08 | Аутор: РТРС

"Мектићеве тврдње застрашујуће"

Савјетник предсједника Републике Српске Перо Симић рекао је да се "никада у политичком животу БиХ није појавила таква снажна аутокарикатура као што је министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић".
Драган Мектић - Фото: klix.ba
Драган МектићФото: klix.ba

- Кад год га видим на ТВ екрану и кад установим да не може да заврши властиту реченицу, јер заборави шта је хтио да каже и шта му је била намјера осјетим дубоко људско сажаљење према њему - рекао је Симић Срни, коментаришући данашњу тврдњу Мектића да се "ради на дестабилизацији предсједника Владе Србије Александра Вучића", те да има доказе да се "то координира из кабинета /предсједника Републике Српске Милорада/ Додик путем Пере Симића".

- Подривају Вучића да не би био кандидат за предсједника Србије јер подржавају Вука Јеремића. Они раде на дестабилизацији региона - тврди Мектић.

Анђелковић: Мектићеве тврдње из лично-партијских интереса су застрашујуће

Аналитичар Драгомир Анђелковић је оцијенио да су бесмислене и застрашујуће тврдње министра безбједности БиХ Драгана Мектића да аналитичар Џевад Галијашевић, уз координацију кабинета предсједника Републике Српске, поткопава односе Србије и БиХ и ради на дестабилизацији српског премијера Александра Вучића.

Анђелковић је изразио мишљење да је то "Мектићев индивидуални чин, који се можда може тумачити његовим везама са Загребом и Сарајевом или неким другим круговима који желе да угуше Републику Српску, изазивањем сукоба између Београда и Бањалуке".

- Такве тврдње дјелују, на неки начин, наивне. Као да је рекао да римски папа поткопава кинеског предсједника и настоји да сузбије модел трговине који одговара Пекингу. Значи, потпуна бесмислица - рекао је Анђелковић.

Он је додао да та бесмислица може да дјелује некоме занимљиво, јер "у тој цијелој причи се убацију неки живи људи, који реално постоје, неки стварни догађаји као што су избори /у Србији/, а све остало је, по свему судећи, измишљено".

- Такве ствари су веома лоше када се дешавају међу Србима. Када тако нешто раде бошњачки и хрватски политичари, то се може разумијети, али када српски политичари на тај начин покушавају да покваре односе Бањалуке и Београда, због лично-партијских интереса, то је застрашујуће - констатовао је Анђелковић.

Он је истакао да је Република Српска јака само онолико колико је ослоњена на Србију, а да се свађањем Бањалуке и Београда директно ради против Републике Српске.

Анђелковић је оцијенио да тако нешто може да ради само онај ко у интересу страног фактора жели да нанесе што већу штету Републици Српској.

Чак ни унутрашње подјеле у Републици Српској, јаке емоције које постоје међу партијским лидерима власти и опозиције, не могу, каже Анђелковић, бити довољан разлог да се тако нешто ради.

Он је додао да не вјерује да би ико други од опозиционих политичара на нивоу Републике Српске био спреман тако нешто да уради.

Коментаришући чињеницу да оваква Мектићева изјава долази у моменту америчких санкција против предсједника Републике Српске Милорада Додика, Анђелковић је рекао да је могуће да су неки кругови у Републици Српској, односно у БиХ, чак и спрски кругови, допринијели томе, да су хушкали одлазећу америчку администрацију да покрене акцију.

- Из простог разлога што ти кругови знају да без подршке, коју су имали, неће моћи да опстану и сада пробају да изазову максимални хаос, како би се у том хаосу спасили од губитка политичког значаја - рекао је Анђелковић.

Мектић је данас изјавио да аналитичар Џевад Галијашевић "поткопава односе између Србије и БиХ", те да "ради на дестабилизацији предсједника Владе Србије Александра Вучића".

Галијашевић: Мектић је генератор највећих проблема у БиХ

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић тврди да је министар безбједности БиХ Драган Мектић највећи проблем безбједности у БиХ и генератор свих највећих проблема.

- Тужилаштво БиХ је требало давно позвати Мектића због његове фалсификоване хрватске дипломе и начина на који је заштитио криминалце који су напали премијера Србије Александра Вучића у Сребреници и покушали на њега да изврше атентат - рекао је Галијашевић Срни.

Он сматра да је Тужилаштво БиХ требало да позове Мектића и због начина на који штити некадашњег начелника ратног штаба такозване Армије БиХ Сефера Халиловића, бившег ратног команданта такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића који стално говоре о рату и о томе да ће нека политичка рјешења сигурно изазвати рат, стално уводећи рат као опцију.

- Мектића треба свакако позвати због тога што штити терористе који се враћају из Сирије, умањује проблем тероризма и екстремизма, што упорно напада на Републику Српску и што не схвата да све ово што се дешава - санкције и све остало, није напад на једног човјека већ, практично, напад на Републику Српску и заштита Бакира Изетбеговића и његове апелације Уставном суду БиХ . каже Галијашевић.

Галијашевић је истакао да оваквим изјавама Мектић жели да му се освети због кривичних пријава које је поднио против њега, а које су у поступку у Тужилаштву БиХ.

- Ријеч је о пријавама у вези са Мектићевом лажном дипломом и лажним тврдњама о мом наводном учешћу на Возући које је пласирао с циљем обмањивања јавности - каже Галијашевић.

Извор: СРНА