latinica  ћирилица
19/01/2017 |  10:36 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Владајућа коалиција у Српској осудила увођење санкција Додику (ВИДЕО)

У Бањалуци је одржан састанак лидера коалиције СНСД-ДНС-СП, којем су присуствовали предсједник СНСД-а Милорад Додик, предсједник ДНС-а Марко Павић и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.
Додик, Павић, Ђокић, састанак - Фото: СРНА
Додик, Павић, Ђокић, састанакФото: СРНА

Коалициони партнери заузели су заједнички став да су америчке санкције предсједнику Српске, Милораду Додику, неприхватљиве и штетне за односе у БиХ.

Поручују, ако би се европске земље придружиле америчким санкцијама то би се негативно одразило на европске интеграције БиХ.

Санкције ће, каже Петар Ђокић, само успорити рјешавање важних питања, прије свега из Реформске агенде. Америка овиме не покушава да казни само предсједника Српске, истиче Ђокић, него и њене грађане који су га легално изабрали за предсједника .

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић је рекао да очекују да ће доласком нове америчке администрације доћи до укидања санкција или барем разматрања њиховог укидања у најкраћем периоду.

Након данашњег састанка, између осталог, изнесен је став ове коалиције у вези с позивом Тужилаштва БиХ за саслушање премијерке Српске Жељке Цвијановић, предсједавајућег Предсједништва БиХ Младена Иванића и министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића.

У владајућој коалицији сматрају да није било основа за позив на саслушање. Овај став коалиције новинарима је саопштио предсједник Социјалистичке партије, који се као домаћин састанка обратио новинарима.

Петар Ђокић (Фото: РТРС)

Коментаришући пленарну сједницу Уставног суда БиХ, на којој ће се разматрати захтјев 30 посланика НСРС за осјену усаглашености свих закона о осталих општих и правних аката усвојених у Парламент ФБиХ од његовог конституисања послије избора 2014. године Ђокић је рекао да очекује да ће Уставни суд оцијенити неуставним ове законе и акте. Додао је да овакву одлуку очекује у складу са правним чињеницама.

- То је оно што се очекује, ако ћемо говорити о праву. Ако ћемо говорити о селективној примјени права, а тога је било у овој земљи, онда је могуће да буде донесена нека друга одлука - рекао је Ђокић.

Коалициони партнери најавили су да ће у овој и наредним годинама подржавати активности на спровођењу економских реформи, а посебно оних које ће убрзати економски раст у Српској. Подржан је програм реструктурисања Жељезница Републике Српске и инвестиција у Електропривреди Српске, рекао је Ђокић.