latinica  ћирилица
20/01/2017 |  11:08 | Аутор: РТРС

Симић: Додик добио санкције, али је сачувао част српског државника

Предсједник Републике Српске Милорад Додик добио је санкције од одлазеће америчке администрације, јер је одбио да му странци препарирају свијест и да ради против националних интереса сопственог народа, али је зато сачувао част и достојанство како доликује једном српском вођи и државнику, оцијенио је савјетник предсједника Српске Перо Симић.

"Између притиска бјелосвјетских мешетара и бараба и поштовања Устава Републике Српске, Милорад Додик, изабран за предсједника Републике на демократским изборима, опредијелио се за поштовање Устава и одбрану Српске, како тај Устав и налаже од предсједника", истакао је Симић у колумни за београдски лист "Данас".

Он је нагласио да се Додик опредијелио за борбу за слободу свог народа, не угрожавајући друге, а против било каквих притисака, попут оних на којима су у недавном телефонском разговору инсистирали амбасадор САД у БиХ Морин Кормак и замјеник помоћника државног секретара САД Хојт Ји, кршећи тако основна начела међународног права - неуплитање страних влада у унутрашње послове суверених земаља и поштовање њихове политичке независности.

Симић је навео да је предсједник Српске, иначе, алергичан на притиске, ма од кога они долазили, додавши да га они само јачају и чине још одлучнијим у одбрани интереса Републике Српске.

"Срамна одлука одлазеће америчке администрације чини се само је још више ујединила српски народ у Републици Српској, а Милорада Додика учврстила у улози водећег бескомпромисног борца у очувању слободе српског народа по цијену да сноси и посљедице", истакао је Симић.

Након ових привремених санкција немоћне америчке администрације чији су представниџи у БиХ одбијали сваки дијалог са Додиком опредјељујући се за подршку политици Бакира Изетбеговића, која је уистину највећа опасност за БиХ и регион, Симић је оцијенио да Додик, чини се, никад није био јачи и поноснији и да без сумње има стопроцентну подршку јавности у Републици Српској.

"То је и најважније, јер га је та јавност и бирала за предсједника. Изјаве политичких маргиналаца, којекаквих квазианалитичара и непријатељски расположених медија према Републици Српској и њеном предсједнику, који покушавају издраматизовати новонасталу ситуацију причом о некаквим потенцијалним ратним сукобима..., прича су за себе и не могу се доводити у везу са Републиком Српском и њеним предсједником. Милитанти не станују у Републици Српској, већ у њеном комшилуку", поручио је Симић у колумни за лист "Данас".

Он је подсјетио да Република Српска и њен предсједник нити помињу рат нити чине било шта да до њега дође, већ напротив - одбацују и осуђују било какве приче о сукобима.

Такође, додаје Симић, цијене улогу САД и међународне заједнице у прекиду ратних сукоба у БиХ и очувању мира, али се противе било каквом међународном интервенционизму.

Он је упитао да ли је могуће да је предсједник Републике Српске "страх и трепет" за најмоћнију земљу свијета - САД, поред терориста, радикалних исламиста, вехабија, "ратника Алаха" у БиХ и њихових спонзора и идеолога попут Бакира Изетбеговића или је администрација најмоћније земље свијета насјела на параноичне извјештаје о Додику и Републици Српској конфузног америчког амбасадора у Сарајеву Морин Кормак која се, на примјер, за разлику од готово свакодневних сусрета са Изетбеговићем, никада није састала са Додиком.

"Зашто се лоптица са стварних опасности по БиХ и регион сваљује на Републику Српску и њеног предсједника Додика", упитао је Симић.

У колумни насловљеној "Милитанти станују у комшилуку", Симић је истакао да је посебна прича чињеница да је неко смишљено пажњу јавности са Сарајева, престонице исламског радикализма у Европи која представља стварну опасност за БиХ и регион, пребацио на Републику Српску и Додика.

"Ко је то урадио, можемо само да нагађамо. Можда би нам одговор могла дати америчка амбасадорка у Сарајеву Морин Кормак. Док је још ту", закључио је Симић.

Извор: СРНА