latinica  ћирилица
20/01/2017 |  14:05 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Кесић за РТРС: Нова спољна политика САД-а - прилика за легитимне интересе Српске (АУДИО)

Шеф Представништва Српске у Вашингтону, Обрад Кесић рекао је, у екслузивном интервјуу за РТРС, да постоји могућност да ће се промјене у спољној политици САД-а десити и прије него што се очекивало.


Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

"Мислим да има доста простора да се први пут прихвате и легитимни интереси Републике Српске", рекао је Кесић.

Говорећи о присуству премијерке Жељке Цвијановић и госпође Додик на пријемима и свечаним баловима, Кесић каже да ће то бити прилика да се упознају с разним представницима нове администрације, члановима Конгреса и многим значајним људима из политичког, друштвеног и економског живота ове земље.

"Мени је драго и поносан сам с тим да је Република Српска добро представљена. Ми смо већ имали приступ многим догађајима, имали смо контакт с представницима нове администрације. Ја сам охрабрен с оним што смо чули и мислим да ће и предсједница Владе имати прилику да чује исте поруке због којих можемо да се надамо за неке конкретне потезе који могу да промјене не само шири ток америчкке спољне политике, него да отворе нове прилике за рјешавање конкретних проблема на Балкану а посебно на простору БиХ." нагласио је Кесић.

Говорећи о санкцијама које је увела одлазећа америчка амминистарција предсједнику Српске, Милораду Додику, Кесић каже да, на жалост, та политичка одлука долази у вријеме старе администрације. 

"Ја сам увјерен да ће и то питање врло брзо да дође на дневни ред и мислим да имамо врло добре саговорнике. Мислим да ћемо показати врло брзо и кроз друге контакте и ту постоји воља и са њихове и са наше стране да се гради на међусобној сарадњу. Не могу се рјешавати проблеми и водити дијалог кроз ултиматум и санкције", каже Кесић.

Кесић је синоћ у Вашингтону разговарао са шефом кабинета новог предсједника САД-а Доналда Трампа, Рајнсом Прибусом, а такође размијенио је и мишљења о актуелним темама америчке спољне политике са Џорџом Пападопулосом, савјетником америчког предсједника Трампа за спољну политику.

"То је био пријем  гдје је било више представника у част новог шефа кабинета. Понављам, оно што смо чули на том пријему ме охрабрује и оно што смо јуче чули јесте да ће промјене у спољној политици много брже да се десе него што сам и ја сам очекивао и мени је то драго. Ова земља заслужује много одговорнију спољну политку него што је имала, да се избаце пријетње, казне и ултиматуми", нагласио је Кесић.

Коментаришући наводе појединих медија о трошковима боравка премијерке Српске Жељке Цвијановић и госпође Додик, Кесић каже да су ти наводи лажни.

"То је глупост и лажна вијест. Ми смо већ навикли да се пласирају глупости и лажне вијести за све што ми радимо и постигнемо овдје у САД. Тако да нас ништа не чуди. Ми из Представништва смо били у организацијји резервације хотела. Та цијена је сада скупа и цијене су сада порасле од 100 до 300 одсто. Ми смо добили пристојну цијену, јер смо резервисали собе на вријеме, чим је предсједник Додик добио позивницу. Тад смо добили попуст", нагласио је Кесић.

Кесић каже да се тим лажним наводима покушава одвући пажња јавности на неке споредне теме од оне најважније, а то је бити присутан на оваквој свечаности, и бити присутан кад сви раде против и покушавају да блокирају и сабоботирају све контакте и присуства свечаностима за представнике Српске.

"Као што видите, то нису само стране дипломате, то су радиле и странке из Републике Српске и чланови са заједничког БиХ нивоа које су одмах излетитле да осуде оно што ми радимо на начин који одговара америчкој амбасади и бошњачким странкама. Ја сам поносан што је Република Српска присутна и што има приступ, пријатеље и контакте у новој администрацији. Ја сам охрабрен с оним што чујем од представника нове администрације у међународној и спољној политици, јер ми говори да је то искрено и да ће они досљедно да се боре да разбију онај оквир изграђен у вријеме хладног рата. Они ће досљедно да се боре, да се на свијет не гледа кроз позицију ароганције, тако да ја мислим да је ово значајно не само за Републику Српску и БиХ него и цијели свијет", категоричан је Кесић.

Према његовим ријечима, свечаности поводом инаугурације почињу рано ујутру уласком на тзв. 'Мол' који је између Конгреса и Бијеле куће, а испред Конгреса је постављен подијум. 

"У пола десет по локалном времену почиње музички програм који траје до пола дванаест. Онда слиједе химна и молитва за отварање церемоније заклетве новог предсједника. Послије слиједе говори и то ће укупно трајати око два сата. Церемонија је пуна симболике. Послије званичног програма вршења заклетве слиједе округли столови, пријеми, па навече традиционални балови који се организују у част предсједника и његовог кабинета", закључио је Кесић за РТРС.