latinica  ћирилица
20/01/2017 |  16:02 | Аутор: РТРС

У Давосу први сусрет премијера Србије и Хрватске

Премијери Србије и Хрватске Александар Вучић и Андреј Пленковић учествовали су данас у Давосу на панелу "Сусједска политика ЕУ", што је њихов први сусрет од како је Пленковић преузео дужност предсједника Владе у октобру 2016. године.
Давос: Вучић и Пленковић (twitter)) -
Давос: Вучић и Пленковић (twitter))

Осим Вучића и Пленковића, на овом панелу учествовали су и шефом аустријске дипломатије Себастијан Курц, европски комесар за проширење и сусједску политику Јоханес Хан и предсједник Украјине Петро Порошенко.

Хан је на свом "Твитер" налогу објавио заједничку фотографију, наводећи да је ЕУ привржена пријатељима и да је спремна да им пружи геополитичку подршку и помоћ у спровођењу реформи.

Он је навео да је стабилизација западног Балкана и његово приближавање ЕУ заједнички циљ, пренијели су београдски медији.

Вучић је рекао да је чланство у ЕУ стратешки циљ. "Не остављате нас саме на нашем ћошку", рекао је Вучић.

У разговору са хрватским новинарима уочи панела Вучић је рекао да је позив премијеру Пленковићу и хрватском предсједнику Колинди Грабар Китаровић увијек отворен и да су разговори увијек љековити.

Пленковић је прије данашњег панела рекао да му је драго што се сусреће са Вучићем, те додао да за прави састанак треба обавити припреме и договорити теме, али да је отворен за такав сусрет.

Пленковић је рекао да Хрватска дијели приврженост проширењу ЕУ и додао да се не смије отварати простор за популисте.

Панел "Сусједска политика ЕУ" одржан је у оквиру Свјетског економског форума, који се данас завршава.

Извор: СРНА