latinica  ћирилица
20/01/2017 |  17:51 ⇒ 17:52 | Аутор: РТРС

Дачић: Нама је увредљив назив Република Косово

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је, поводом става званичника Скопља да је увредљиво то што Београд користи назив Бивша Југословенска Република Македонија /БЈРМ/, да је за Србију увредљиво када Скопље користи назив "Република Косово".
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

Коментаришући реаговање Скопља на скраћеницу БЈРМ на признаницама за путарину у Србији, Дачић је рекао да Београд само тражи обострано коректан однос.

"Ако већ протестују због признаница за путарину, шта би требало ми да радимо због њиховог признавања Косова и гласања за његов пријем у Унеско?", навео је Дачић за "Вечерње новости".

Он је упитао због чега Македонија не напусти УН, Савјет Европе, ОЕБС и састанке у ЕУ, гдје сједе под називом БЈРМ.

"Сада им је проблем признаница за путарину на којој то исто пише? Србија није променила став о признању Македоније, али и за Србију је увредљиво и срамно када они кажу `Република Косово`", каже Дачић.

Он је рекао раније да ће Београд у билатералним односима са Скопљем употребљавати уставни назив, али да ће мултилатерално користити скраћеницу БЈРМ која се употребљава у ЕУ и УН.

Министарство спољних послова Македоније упутило је протест Београду због кориштења скраћенице БЈРМ на наплатним пунктовима у Србији.

Извор: СРНА