latinica  ћирилица
20/01/2017 |  20:00 | Аутор: РТРС

Анђелковић: Срби и Американци ће убрзо постати савезници

Аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је да то што је нови амерички предсједник Доналд Трамп у инаугурационом говору поновио да је за њега радикални исламизам највећа опасност, представља гаранцију да ће Срби постати врло брзо савезници са Американцима.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

"Јер, и нама је то највећа опасност. Ми се већ више од 20 година боримо против тог зла, док је Америка у том периоду, нажалост, била често савезник онима који су расадници исламизма. Трамп ће прекинути са том политиком и природно је да онда можемо да градимо савезничке односе", рекао је Анђелковић Срни.

Он је додао да Срби, поготово у Републици Српској, веома добро знају шта значи исламистичка опасност и како да се против ње боре, па могу бити корисни савезници и подршка америчкој политици.

"Још једна важна ствар код Трампа је нешто што није садржано у његовом говору, а потврђује његове намјере - а то је састанак шефа његовог кабинета Рејнса Прибуса са шефом Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрадом Кесићем, када је Прибус рекао:`Ми волимо Србе`", напоменуо је Анђелковић.

Јасно је, каже он, да је Трамп прагматик који води политику на основу рационалних резона, али с обзиром на то да у његовом окружењу постоје многи који су и емотивно просрпски настројени, тим прије Трампови рационални резони сигурно ће бити пријатељски према Србији, јер имају заједнички интерес.

Анђелковић је рекао да ће врло брзо сви они у Сарајеву који су агресивни и сада хистерично реагују и према Републици Српској и према новој америчкој администрацији видјети да ће се наћи под ударом те администрације и да су с разлогом нервозни.

"Они то добро знају и осећају. Јер, америчка политика ће врло брзо препознати велики део бошњачке елите као савезнике екстремних исламистичких терориста, који су у БиХ имали и имају базе и у крајњој линији у БиХ су тренирали оно што данас раде широм света", каже Анђелковић.

Он додаје да Сарајево, у таквим околностима, има разлога да буде забринуто, јер они који су сада тамо "у првој линији", неће моћи тако да наставе.

"Наравно, ово може да буде порука и умереним бошњачким круговима да је време за прави компромис са Србима и за окретање од екстремног исламизма", рекао је Анђелковић.

Када је ријеч о Балкану и Србима, Анђелковић је истакао да порука Трампа да уважава право другима да воле своје земље и да Америка више неће наметати другима режиме, представља за Србе сјајну вијест.

Он је навео да су Срби, исто као и Трамп, жељели у претходне двије деценије да ураде нешто за свој народ, али да то нису дозвољавали они исти који су Америку изнутра окупирали и тјерали је да ради против својих интереса.

"Окретањем од такве политике, Трамп се заправо окреће и нама и даје нам шансу да се боримо за себе", оцијенио је Анђелковић.

Анализирајући Трампов инаугурациони говор, он каже да су сви који су говорили да Трамп прича једно у кампањи, а друго послије, сада демантовани и добили су потврду да ће Трамп водити политику коју је и најавио.

"Та политика ће бити окретање Америке себи и сопственим интересима у смислу заштите интереса америчких грађана и привреде, јачања те државе, а не, као што је до сада било, да Америка буде само средство за реализацију интереса анационалног капитала и разних неолибералних кругова који су се борили за ширење своје идеологије", навео је Анђелковић.

Према његовим ријечима, Трамп у складу са својим принципом, пошто је либерални националиста који воли своју земљу, али уважава и право других да воле своје земље и боре се за њих, поручује свима да Америка неће више бити та која ће било коме наметати идеологије, режиме или нешто друго.

"Америка ће се борити рационално за своје привредне интересе и прихватаће да то раде и други", навео је Анђелковић.

Извор: СРНА