latinica  ћирилица
21/01/2017 |  12:09 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

У Београду свечано отворена Кинеска банка

У Београду је данас свечано отворена Кинеска банка, на церемониј организованој у Палати "Србија" којој је присуствовао и предсједник Србије Томислав Николић.
Кинеска банка у Београду (фото: В. Данилов) - Фото: Novosti.rs
Кинеска банка у Београду (фото: В. Данилов)Фото: Novosti.rs

Предсједник Србије рекао је на отварању да се доласком Кинеске банке очекује експоненцијални раст инвестиција у Србије, јер је управо та банка отпочела финансирање "Железаре" у Смедереву.

"Уз њену помоћ и уз знање и искуство /кинеског/ `Хестила`, наша железара ће пословати боље него икад у својој историји", рекао је Николић.

Николић је подсјетио да је у Србији прије шест мјесеци боравио предсједник Кине Си Ђипинг и оцијенио да су разговори вођени током те историјске посјете као и споразум о свеобухватном стратешком партнерству, који су потписали, из дана у дан добијају своју конкретну реализацију.

"Та историјска посета послала је снажну поруку целом свету о пријатељству и сарадњи између две тек географски удаљене земље, које деле исте системе вредности, посвећеност миру и напретку не само својих држава већ човечанства. Зато ћу увек упутити захвалност мом пријатељу и пријатељу Србије предсједнику Си Ђинпингу за његову искрену посвећеност реализацији наших договора", поручио је Николић.

Министар финансија Србије Душан Вујовић рекао је на свечаном отварању да могућности за даљи развој економских односа Србије и Кине зависе не само од договора на државном нивоу и великих пројеката, него и од могућности да се финансијски подрже ти пројекти.

"Ова банка треба да подржи не само кинеске корпорације које ће радити у Србији, него и да пружи врата да се српским инвеститорима, привредницима, приближи кинеско тржиште, помогне да се успоставе контакти и продубе односи који постоје између двије земље", рекао је Вујовић.

Свечаности су, између осталих, присуствовали и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић и чланови Владе Србије.

Предсједник Србије Томислав Николић се уочи церемоније у Палати "Србија" састао са предсједником Управног одбора Кинеске банке Тиан Гуолијем, а након састанка ће обићи сједиште банке у Булевару Зорана Ђинђића.

Кинеска банка је пета највећа банка на свијету и у почетку ће финансирати кинеске и српске компаније које ће заједнички наступати и на трећим тржиштима, а план је да пружа услуге и становништву.

Банка ће у Србији пословати под именом "Банк оф Чајна Србија" и биће централа за подручје Балкана, источну и западну Европу.

Извор: Срна