latinica  ћирилица
21/01/2017 |  13:38 ⇒ 16:56 | Аутор: РТРС

Грлио га Инцко - Вехабија из Зворника слободно шета и пропагира исламски радикализам (ФОТО)

Нешад Арнаут из Каракаја код Зворника с боравиштем у аустријском граду Клагенфурту, којег је високи представник у БиХ Валентин Инцко пријавио тужилаштву у Аустрији након што је након пола године објављена њихова заједничка фотографија на Инцковом имању, и даље слободно шета и као члан вехабијског удружења "Средња пот" из Словеније промовише радикализам.
Вехабија из Зворника - Фото: Facebook
Вехабија из ЗворникаФото: Facebook

Арнаут без скривања носи фашистичке симболе и промовише радикализам гдје год се појави и на друштвеним мрежама. "Глас Српске" је у марту прошле године објавио фотографију на којој Арнаут у јавности носи фес са ознакама злогласне фашистичке Ханџар дивизије. Та јединица нацистичке Њемачке је као дио СС формирана у Другом свјетском рату од њемачких официра и подофицира и регрута муслимана из БиХ и Албанаца са Косова и Метохије.

На једној фотографији Арнаут и Инцко су позирали загрљени на имању високог представника у Аустрији. Инцко је тада потврдио аутентичност фотографије наводећи да је Арнаут био радник фирме коју је ангажовао на свом имању, а када је сазнао за детаље из његове биографије рекао је да је шокиран и да ће се обратити аустријском тужилаштву, пише Глас Српске.

На питање шта је учинио поводом тог случаја, који га је компромитовао у јавности, Инцко, који је недавно Дан Српске упоредио са даном када је основана нацистичка Независна држава Хрватска, је "Гласу Српске" одговорио да је поднио пријаву.

- Тужилаштву у Клагенфурту сам у вези с тим случајем поднио пријаву у писаној форми 15. јула 2016. године. Послије тога тужилац је са мном два пута контактирао током прошле године. Сходно томе, права адреса за питања у вези с тим сада је аустријско државно тужилаштво - каже Инцко.

Појаснио је, као и прошли пут, да је фотографија с Арнаутом настала прије неколико година током грађевинских радова на његовој кући у Аустрији. Каже да је тада унајмио пријављену аустријску фирму и да није имао никаквог разлога да провјерава личну позадину радника те фирме.

Аустријско тужилаштво још се не оглашва о овом случају.

За то вријеме Арнаут и даље спроводи своју мисију ширења радикализма. На видео-снимку новијег датума види се Арнаут у просторији пуној припадника вехабијског покрета у којој један од њих, обучен у маскирну униформу, чита вјерску молитву.

Са његовог "Фејсбук" профила једино су уклоњене фотографије са Инцком и она на којој носи фашистичка обиљежја, али су уочљиви коментари који пропагирају радикализам и ставови главног имама џамије краља Фахда у Сарајеву Незима Халиловића Мудериса, који важи за главног идеолога вехабијског покрета у БиХ.

Арнаут на "Фејсбук" профил качи и изјаве хафиза Џевада Голоша из Мостара, који је члан Ријасета Исламске заједнице и уз чије посредовање је на ратиште у Сирију отишао велики број младића из БиХ.

Џевад Голош  Screenshot/YouTube

Међу пријатељима Нешада Арнаута на његовом "Фејсбук" профилу је Египћанин Имад Елхусин, некадашњи вјерски вођа одреда "Ел муџахедин", који је током рата био у саставу Армије РБиХ и чији су припадници починили најмонструозније злочине међу којима су и ритуална одсјецања глава као што сада чине џихадисти Исламске државе.

Његово право име је Еслам Фарагала, а идентитет је променио 1994. године у Еслам Дурмо. Он је 2001. године у Египту осуђен на десет година затвора због тероризма, односно умјешаности у убиство 58 западних туриста у Луксору 1997. године. У октобру те године одузето му је држављанство БиХ и депортован је у Египат где је, након издржаних осам година затвора и пада власти Хоснија Мубарака пуштен на слободу. Осим њега, међу Арнаутовим пријатељима су и бројни припадници и симпатизери вехабијског покрета.

Извор: Блиц