latinica  ћирилица
21/01/2017 |  14:23 | Аутор: РТРС

Политико: Трамп јасно поручио Европи - не рачунајте на нас

Порука коју је нови предсједник САД Доналд Трамп послао савезницима у Европи била је јасна и једноставна – не рачунајте на нас, пише "Политико".
Меланија и Доналд Трамп - Фото: Getty Images
Меланија и Доналд ТрампФото: Getty Images

-Много деценија смо обогаћивали страну индустрију на рачун америчке, помагали војске других држава и допуштали тужно слабљење наше. Бранили смо границе других држава, умјесто да бранимо своје. И потрошили смо милијарде долара у иностранству, док је занемарена америчка инфраструктура пропадала, рекао је Трамп у свом инаугурационом говору.

Како наводе, ниједна област није више профитирала од безбједносних гаранција САД послије Другог свјетског рата од Европе.

И пре преузимања дужности рекао Трамп је изјавио да је НАТО застарио, хвалио је руског предсједника Путина и јавно изјавио да му није битно хоће ли Европска унија преживјети.

У свом говору ниједном ријечју није ублажио страхове који се шире Европом, а није поменуо ни НАТО, ни ЕУ.

Како наводе, највећи страх европских политичара је да ће Трамп постићи споразум с Русијом који би изоловао Европу.

Једна од теорија је да су Трампов приоритети иностране политике могли да буду обуздавање Кине и борба против Исламске државе. Ако Трамп одлучи да укључи Путина у те планове, Европа би могла да буде изостављена, препуштена руским пријетњама.

Тада би државе могле да почну са склапају нова савезништва унутар региона, што би могло да створи подјеле на континенту.

“Сами темељи су у питању. Ако сигурносне гаранције Америке за Европу више нису безусловне, НАТО би могао да се уруши. То би могло да доведе до растварања ЕУ и евра“, рекао је Јан Ташу, директор Ричард Холбрук форума у Берлину.

Ипак, он каже да тај сценарио није вјероватан за сада.

“Политико“ наводи да би кључни сигнал за Европу могао да буде први државнички сусрет Доналда Трампа - хоће ли бити с неким од европских лидера попут Ангеле Меркел или с Путином? Њемачка канцеларка ове недјеље изјавила је да би вољела да посјети Трампа у Вашингтону, али да још није позвана.

Извор: Б92