latinica  ћирилица
21/01/2017 |  17:18 ⇒ 17:18 | Аутор: РТРС

Кремљ: Надамо се добром дијалогу са САД, али разлике остају

Портпарол Кремља Дмитриј Песков нада се да ће са администрацијом новог америчког предсједника Доналда Трампа бити успостављен конструктивни дијалог. Упозорава, међутим, да ће разлике у ставовима Русије и САД остати.

Песков је у интервјуу државној телевизији Росија рекао да би било илузорно очекивати да руско-амерички односи буду без икаквих несугласица, преноси АП.

"Успјешан развој билатералних односа зависиће од наше способности да ријешимо те разлике кроз дијалог", истакао је портпарол Кремља, додавши да ће руски предсједник Владимир Путин ускоро позвати Трампа да му честита предсједничку инаугурацију.

Песков је, такође, указао на изазове које поставља компликовано питање контроле нуклеарног наоружања, сложеност ситуације у Сирији и друга питања.

"Иако Русија подржава смањење нуклеарног наоружања у будућности, та смањења би требало да буду сразмјерна и да не ремете нуклеарну једнакост између Русије и САД, која игра кључну улогу у обезбјеђивању глобалне стабилности и безбједности", рекао је Песков.

Напоменуо је да је различит састав руских и америчких нуклеарних снага фактор који мора бити пажљиво размотрен у преговорима.

Упитан да прокоментарише недавни Трампов интервју за лондонски Тајмс у којем је наговијестио да би могао да оконча санкције које су уведене Русији у замјену за договор о смањењу нуклеарног оружја, Песков је рекао да је тешко повезати та два питања.

Песков је, такође, нагласио улогу САД у рјешавању скоро шестогодишњег сукоба у Сирији, гдје је Трамп понудио да удружи напоре са Русијом у борби против Исламске државе.

"Очигледно је да је немогуће конструктивно ријешити сиријски проблем без учешћа САД", рекао је портпарол Кремља.

Осврнувши се на украјинску кризу, која је односе Русије са Западом погоршала до нивоа из периода послије хладног рата, Песков је критиковао админстрацију Трамповог претходника Барака Обаме због "неконструктивног приступа" и изразио наду да ће нова америчка администрација промијенити став по том питању.

Извор: РТС