latinica  ћирилица
23/01/2017 |  07:28 ⇒ 12:50 | Аутор: РТРС

Почела настава у другом полугодишту (ВИДЕО)

У свим основним и средњим школама у Републици Српској данас је почела настава у другом полугодишту.
Ученици - Фото: РТРС
УченициФото: РТРС

Министарство просвјете претходно је затражило информације о стању на терену од предсједника актива директора основних и средњих школа, како би могло процијенити да ли су обезбијеђени услови у школама за несметан почетак наставе у другом полугодишту.

Министарство просвјете пратиће ситуацију на терену. Уколико због временских прилика у неким од школа не буде могућ безбједан почетак наставе, доносиће се појединачне одлуке о почетку наставе у тим школама.

Из ЦЈБ Бањалука подсјећају возаче да је са почетком наставе повећано присуство полицијских службеника у близини образовних установа и на путним правцима којим ће се кретати већи број дјеце.

Дервента: Средњошколци враћени кући због хладних учионица

Настава за ученике Стручне и техничке школе и Средњошколског центра "Михајло Пупин" у Дервенти јутрос није почела јер није било гријања због квара. Директор Стручне и техничке школе Бранка Јовић потврдила је да су ученици јутрос дошли на наставу, али да су враћени кућама.

- Наша школа и Средњошколски центар имају заједничко централно гријање. Због пуцања цијеви ученици су враћени кућама, а након што квар буде отклоњен, биће обавијештени о почетку наставе - рекла је Јовићева. Она је изразила наду да ће квар бити ускоро отклоњен и да ће ученици сјести у клупе.

Настава у Основној школи "19. април" и подручним школама је почела, али су часови скраћени на 30 минута. У ОШ "Никола Тесла" и подручним школама настава се одвија без проблема.

Нови Град: Мањи проблеми у превозу ученика

У четири основне и двије средње школе у Новом Граду почела је настава у другом полугодишту, а мањих проблема има у превозу ученика из сеоског подручја. Већина од 2.389 ученика стигла је јутрос у школе без проблема.

Аутобус не саобраћа на релацији за Таблу у поткозарском дијелу општине, док су у Подгрмечу скраћене аутобуске линије за Бушевић До "Коп центра" у Блатни и за Кршље до Михајлица. Учионице у основним школама у којима наставу похађа 1.706 ученика су топле.

Због скраћених аутобуских линија пјешке у школу су морали неки од ученика подручних одјељења школа "Драган Вујановић" у Сводни, "Бранко Ћопић" у Доњим Агићима, те "Свети Сава" у Рашћу.

Директор ОШ "Свети Сава" у Рашћу Марина Овука рекла је да су се родитељи организовали како би дјецу довезли до школе аутомобилима. У двије средње школе у Новом Граду - Гимназији "Петар Кочић" и Средњошколском центру "Ђуро Радмановић" наставу похађа 683 ученика.

Зворник: Мањи проблеми у три подручна одјељења

У основним школама на подручју Зворника настава у другом полугодишту почела је данас без проблема, осим у три подручна одјељења.

Директор Основне школе "Свети Сава" у Зворнику Радомир Петровић рекао је да је настава у Подручном одјељењу Снагово почела, али да постоји проблем са снабдијевањем водом јер су се цијеви заледиле.

Директор ОШ "Десанка Максимовић" у Челопеку Сања Танацковић каже да су ученици Подручног одјељења у Церу враћени кућама због проблема са загријавњем просторија.

- Ако проблем буде ријешен данас, ученици ће сутра кренути редовно на наставу - додала је Танацковићева.

Ученици Подручног одјељења у Горњој Каменици, које је у саставу ОШ "Јован Цвијић" из Дрињаче, јутрос нису дошли на наставу јер су непроходни локални путеви, потврдио је директор ове школе Горан Радуловић.

Фоча: У Миљевини скраћени часови

У подручном одјељењу Основне школе "Свети Сава" у Миљевини часови су скраћени због прекида у водоснабдијевању у овом насељу, док се у осталим школама на подручју општине Фоча настава изводи у пуном обиму. У водоводном предузећу "Извор" потврђено је да су поједини дијелови Миљевине без воде, те да су радници овог предузећа на терену и да покушавају да успоставе водоснабдијевање.

У свим фочанским школама ученике су дочекале топле учионице.

Извор: РТРС/СРНА