latinica  ћирилица
23/01/2017 |  18:52 ⇒ 24/01/2017 | 08:12 | Аутор: РТРС

Нијемци желе да избаце Русе са ОИ 2018. и 2020.

Предсједник Олимпијског комитета Њемачке Алфонс Херман затражио је да Русија буде избачена са Олимпијских игара 2018. и 2020. године.
Лабораторија - Фото: илустрација
ЛабораторијаФото: илустрација

Он захтијева да се то учини ако се утврди да су руски челници знали за системски допинг који је наводно финансирала и прикривала држава.

Он је њемачким медијима рекао да би забрана учешћа руским спортистима на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу 2018. и на Љетним играма у Токију двије године касније, послала "јасан сигнал" нулте толеранције на допинг.

Укупно 12 руских освајача медаља на Зимским олимпијским играма у Сочију оптужени су да су имали користи од шеме прикривања допинга.

Истражитељи Свјетске антидопинг агенције оптужили су руску владу и челнике Антидопинг агенције те земље да су направили и водили шему прикривања допинга, али не и Олимпијски комитет Русије.

Херман је рекао да би, ако даље истраге потврде да је руска влада финансирала и прикривала допинг и покажу умијешаност РОC, било разумно да Међународни олимпијски комитет суспендује Русију са Игара 2018. и 2020. године

Предсједник МОК Томас Бах био је Херманов претходник на челу њемачког олимпијског комитета.

"Ако неко прекрши повељу МОК на тако јасан начин, онда мора да добије најстрожу казну", рекао је Херман и додао да му је тешко да замисли да РОC није знао за шему масовног допинга.

"То се чини тешко замисливим за спортску организацију у земљи каква је Русија", навео је Херман.

Извор: Б92, Бета