latinica  ћирилица
24/01/2017 |  15:19 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Више од 16 милиона КМ за запошљавање (ВИДЕО)

За подршку запошљавању ове године биће издвојено 16 милиона марака. Ресорни министар Миленко Савановић сматра да је тај износ довољан, како би се подстакло запошљавање и отворила нова радна мјеста.
Економско-социјални савјет Српске - Фото: СРНА
Економско-социјални савјет СрпскеФото: СРНА

И док послодавци дјелимично уважавају став Владе, предлажући своје мјере за стимулисање запошљавања, Синдикат негодује. Предложени документ остаће без њихове подршке, јер сматрају да није добар.

На сједници Економско-социјалног савјета било је бурно. Мишљење Владе и Синдиката, стандардно, у раскораку.

"То је став Синдиката, овај Акциони план иде на дораду, са свим пратећим елементима", рекла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС.

За дораду или не, Акциони план за ову годину много је обухватнији од претходних, поручује министар Миленко Савановић. Односи се на породице погинулих, РВИ, демобилисане борце, младе до 30 година и старије од 50, а у његовој изради учествовала су четири министарства, борачке категорије, Синдикат и социјални партнери.

"Има и новина, изнашли смо могућност са Свјетском банком да се финансира и враћају регресирано доприноси за запошљавање радника у реалном сектору, у наредне четири године, од тих 42 милиона, 10 од Свјетске банке, 10 од Владе и на крају године ће бити враћена средства послодавцима, под претпоставком да их држе запосленима две године", изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић.

Послодавци имају своје приједлоге како би се стимулисало запошљавање.

"Умањење пореза и доприноса за новозапослене, недавање унапријед новца за запошљавање, јер је било спекулација, да део средстава за порезе и доприносе за новозапослене раднике ретроактивно буде враћено послодавцу", набројао је Драгутин Шкребић предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Замјерке имају и на предложену рачуницу. Од 16 милиона за запошљавање, предвиђено је да Завод за запошљавање обезбиједи више од 10 милиона, а Влада око 5. Поручују да Завод не смије бити главни финансијер. Истог мишљења је и Синдикат.

"Савез подржава запошљавање, али никако да радници и Завод финансирају ново запошљавање, а да притом не могу да остваре своја права. Тражимо веће учешће Владе и буџета, а не да иде преко грбаче радника", напомиње Ранка Мишић.

А кроз измјену Закона о посредовању при запошљавању, тражиће и повећање накнаде за раднике кад остану без посла, али и да рок примања накнаде буде продужен.