latinica  ћирилица
24/01/2017 |  15:54 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Минус "заледио" и закупце тезги (ВИДЕО)

Како је свакодневно радити на температурама испод нуле, РТРС је провјерио и на пијаци у Источном Сарајеву. Закупци тезги на градској пијаци у Источном Сарајеву кажу да је температура већ данима у минусу.
Источно Сарајево - пијаца - Фото: РТРС
Источно Сарајево - пијацаФото: РТРС

Зарада је, кажу, минимална, јер је из дана у дан све мање купаца. Дневни пазари су, кажу, по неколико десетина марака, тек толико да успију да прикупе довољно новца да би платили закупе и прехранили породице.

За Винку Жмугић сваки дан је као пресликан, на пијаци проведе и по десетак сати да би макар нешто продала. Каже да за 24 године колико држи штанд никад није радила у тежим условима, али радити се мора и поред великих минуса.

"И поред минуса никад нисмо престали радити нити можемо престати. Сви би ми волили да сједимо у фином и топлом али нема, богами", каже Ивана Жмугић, закупац тезге.

И док је прије само неколико година на овој пијаци радило и до 30 тезги данас је њих петнестак.

"До десетог морамо платити овај бокс 170 марака. Ако можеш зарадити, нико те не пита. Мораш платити исто као и струју и воду као и све остало", додаје Жмугићева.

Купци су углавном задовољни омјером квалитета и цијена и оним што им градска пијаца може понудити.

"Долазим седмично  три пута за своје кућне потребе. Артикала има све што је потребно за куће. Нису скупи, цијене су нормалне, једино имам замјерку што је људима овдје хладно. Кад би се нешто урадило на том нивоу", каже један од купаца.

И купци смартају да продавци на пијаци тешко могу финансијски опстати по оваквим хладноћама.

Продавци се надају да ће у наредном периоду дневне температуре бити веће што би им умногоме олакшало рад, али и вратило купце на градску пијацу.