latinica  ћирилица
24/01/2017 |  16:12 ⇒ 16:53 | Аутор: РТРС

Додатно пооштравање кажњавања одласка на страна ратишта

Министар правде БиХ Јосип Грубеша најавио је данас додатно пооштравање кажњавања лица која одлазе на страна ратишта.
Јосип Грубеша и Халдун Коч - Фото: СРНА
Јосип Грубеша и Халдун КочФото: СРНА

"Припремљене су нове измјене Кривичног закона БиХ којим се инкриминишу и друге активности у вези са овом врстом кривичног дјела, као што је прибављање средстава за одлазак на страна ратишта", истакао је Грубеша у у разговору са турским амбасадором Халдуном Кочом.

Грубеша је истакао да је у складу са закључцима Парламентарне скупштине БиХ планирано да се у Кривични закон додатно уграде одредбе којима се за кривична дјела тероризма онемогућава ублажавање казне и замјена казне затвора новчаном казном.

Грубеша и Коч разговарали су данас у Сарајеву о ефикасној правној сарадњи, унапређењу легислативе и правовременој размјени информација у борби против тероризма.

Опредијељеност Министарства правде БиХ је да максимално унаприједи све законске механизме за борбу против тероризма, наводи се у саопштењу овог министарства.

Грубеша је информисао турског амбасадора о уложеним напорима Министарства правде да што прије одговори на упитник ЕУ, усклади регулативе, те што прије отвори преговоре.

"Министарство правде БиХ спремило је одговоре на сва питања ЕУ и очекујемо да овај процес буде завршен у задатим роковима да бисмо могли приступити испуњавању наредних обавеза", истакао је Грубеша.

Коч је изразио велику подршку активностима БиХ у свим сегментима који доприносе њеној стабилизацији. "Стабилност мора бити осигурана када имате јасне циљеве - безбједност и просперитет, који доноси пут ка ЕУ и овај циљ је БиХ све ближи", рекао је Коч.

Извор: Срна