latinica  ћирилица
24/01/2017 |  18:47 ⇒ 25/01/2017 | 11:39 | Аутор: РТРС

Раст индустријске производње и запошљавања у Српској (ВИДЕО)

Република Српска биљежи најбољи резултат у индустрији и извозу, у посљедњих пет година. Остварен је и најбољи биланс спољно-трговинске размјене.
Раст индустријске производње - Фото: РТРС
Раст индустријске производњеФото: РТРС

Расту индустријске производње, најважнијег сегмента привреде, допринијели су посебно родна година и велике инвестиције.

Највећи раст Српска биљежи у индустријској производњи. Она је у прошлој години повећана 8,1 одсто у односу на 2015. годину и тако стигла на ниво који би требало да обезбиједи осјетнији економски замах.

Република Српска задржава свој раст и у овој години очекивани раст требало би да буде и до 3 одсто - изјавио је предсједник Српске. Каже да је овакав раст међу највећим у региону.

"Побјегли смо из сфере кад је само администрација била та која је чинила кретање домаћег производа ја као предсједник желим да изразим задовољство чињеницом да је у Републици Српској у прошлој години запослено 30 хиљада људи што говори о динамици коју смо у оквиру реалне производње повећали", изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Највећи раст индустријске производње - 25,5 одсто је у области производње електричне енергије, паре и климатизације. Прерађивачка индустрија је порасла 3,5 одсто.

Најмањи напредак је у подручју вађења руда и камена. Позитивни помаци примјетни су и у спољнотрговинској размјени Републике Српске, а захваљујући наставку бржег раста извоза од увоза дошло је до смањења дефицита и повећања покривености увоза извозом.

"То говори да је дошло до једног дијела опоравка појединих грана унутар саме привреде  дошло је до опоравка, генерално, привреде. Кад је у питању домаћа производња, неопходно је да би забиљежили још боље резултате, унаприједити пословни амбијент и додатно растеретити привреду и неликвидност", каже портпарол Привредне коморе Републике Српске Владимир Благојевић.

Производња намјештаја, електричне енергије и покретање термоелектране у Станарима – кључни су елементи оваквих резултата. Економисти се надају да ће се овај тренд раста индустрије и извоза наставити и у овој години.

"Надам се да ће ситуација и на тржишту Европске уније која је главно тржиште за пласман да ће доћи до раста потрошње и да ће наши извозници имати повећање своје продаје на тим тржиштима", сматра Саша Грабовцац из Удружења економиста "SWOT".

Повећањем домаћег производа Република Српска је смањила и стопу задужености и није прешла критеријум који се сматра дозвољеним. Биљежи се и раст запослених у индустрији од 1,3 одсто у односу на 2015. годину.