latinica  ћирилица
25/01/2017 |  21:05 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Симптоми недостатка гвожђа у организму

Увијек пратите сигнале које вам тијело шаље. Ово су најчешћи симптоми недостатка гвожђа у организму.
Илустрација
(Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Непрестани умор и задиханост

Ако се брзо и нагло задишете током свакодневних активности као што су ходање, кућни послови или вјежбање, могуће је да вашем организму можда фали гвожђе. Наша тијела користе гвожђе за производњу хемоглобина који се налази у црвеним крвним зрнцима, заслужним за пренос кисеоника. Мањак кисеоника у крви доводи до осјећаја непрестаног умора.

Лоша концентрација

Ако сте примијетили да вам је концентрација лоша и тешко обављате све свакодневне обвезе које сте раније могли да радите, могуће је је да проблем у смањеној количини гвожђа у организму.

Равнодушност

Један од могућих симптома недостатка гвожђа може да буде и безвољност и потиштеност. Ако примијетите промјене расположења и емоција, и немате воље за ствари у којима иначе уживате, обавезно провјерите крвну слику.

Блиједа кожа

Блиједа кожа може да буде показатељ смањене количине гвожђа. Бједило коже проузроковано је слабом циркулацијом крви и смањеним бројем црвених крвних зрнаца.

Мање енергије и лошија кондиција

Мањак гвожђа смањује физичку способност и издржљивост организма. Ако редовито вјежбате, сигурно ћете примијетити да вам физичка активност постаје исувише напорна.

Болови у мишићима

Ако након дужег ходања или тренинга осјећате снажне болове у мишићима, а нисте радили ништа што иначе не радите, можда вам тијело поручује да му фали гвожђа. Такво стање успорава опоравак мишића.

Ломљиви нокти

Када нокти нису чврсти као што су некад били, лако се ломе и удубљени су, право је вријеме да урадите анализу крвне слике јер је могуће да имате мањак гвожђа у организму.

Честе болести

Ако цијелу зиму проводите прехлађени и с разним упалама, и често патите од болести дисајних органа, разлог за то може да буде недостатк гвожђа.

Боја урина

Ако током мокрења примијетите да је боја урина прилично другачија, одмах закажите преглед код љекара. Када организму фали гвожђа, урин постаје ружичаст или чак црвен.

Извор: Б92