latinica  ћирилица
26/01/2017 |  08:20 ⇒ 08:24 | Аутор: РТРС

Које земље признају возачке дозволе БиХ

Све више бх. држављана одлучује се да срећу потражи ван границе.
Возачка дозвола бх. грађана - Фото: илустрација
Возачка дозвола бх. грађанаФото: илустрација

У потрази за послом одлазе у иностранство гдје је посједовање аутомобила скоро насушна потреба. Онима који су већ у иностранству и онима који се тек спремају, занимљив ће бити податак да су у неким земљама признате бх. возачке дозволе.

Другим ријечима, бх. држављани не морају полагати возачки испит.

"БиХ, односно надлежно државно Министарство саобраћаја и веза, потписало је споразум о признавању наших возачких дозвола у Њемачкој, Аустрији, Француској, Данској и Аустралији.

То значи да бх. држављани, пресељењем у ове земље, не морају полагати возачки испит, него само замијенити дозволе у складу с прописима о пребивалишту", каже Игор Пејић, секретар у Министарству саобраћаја и веза БиХ.

Пејић напомиње да се "признање" углавном односи на дозволе за управљање моторним возилима Б-категорије (путнички аутомобили масе до 3.500 кг, намијењени пријевозу осам особа не рачунајући возача) што је документ који посједује већина бх. држављана.

Заиста, на страници њемачког министарства за саобраћај стоји да ова земља признаје босанскохерцеговачке дозволе Б-категорије, али и дозволе А и А1 категорије (А – мотоцикли; А1 – мотоцикли радне запремине мотора до 125 ццм, снаге до 11 кW).

Групи од пет земаља, с којима су постигнути одговарајући споразуми, треба додати и државе с којима БиХ граничи. "С Хрватском, Србијом и Црном Гором немамо званични споразум јер законодавство ових земаља то не предвиђа. Умјесто тога предвиђена је могућност замјене дозвола када се ријеше остала питања статуса грађана, попут, рецимо, докумената о промјени пребивалишта. Стара (БиХ) возачка дозвола се депонује, а издаје нова, без обавезе поновног полагања возачког испита", објашњава Игор Пејић.

Надлежно бх. министарство улаже огромне напоре да се групи земаља које признају наше возачке дозволе придружи и Италија.

"У јавности се Италија не перципира као земља с бројном бх. дијаспором, али би се многи изненадили колико наших држављана живи и ради на Апенинима. Због њих улажемо огромне напоре да дођемо до споразума чије постизање успорава нестабилна политичка ситуација у Италији, односно недавна смјена Владе. Заправо смо дефинисали све детаље, Италијани нису ни инсистирали на државном споразуму него тек размјени нота о признању дозвола. Онда су промијенили став и затражили параф споразума, па је дошло до референдума, смјене владе... Углавном, чекамо долазак новог италијанског амбасадора у БиХ да завршимо цијелу процедуру и онда, можда на мартовском самиту у Трсту, потпишемо споразум", говори Игор Пејић.

Од осталих земаља, треба напоменути да су у завршној фази преговори с Македонијом о признавању бх. возачких дозвола, у "поступку" су Норвешка, Холандија, Уједињени Арапски Емирати, а почеле су активности на договору са Словенијом, Шпанијом, Албанијом, Молдавијом, Кипром и Малтом.

Извор: радиосарајево.ба/Независне