latinica  ћирилица
26/01/2017 |  13:05 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Жена преживјела шест дана без плућа

Мелиса Бено мислила је да сања, када је сазнала да су јој љекари извадили оба плућна крила и да је без њих преживјела пуних шест дана.

Бено, која је рођена са цистичном фиброзом, стигла је у болницу у Торонту са јаком инфекцијом плућа. Љекари су схватили да јој је остало само неколико сати живота и одлучили су се на потез без преседана.

“Била је то тешка одлука, јер смо закорачили на непознат терен“, рекао је др Нијал Фергусон са Универзитетске здравствене мреже, здравствене организације одговорне за Општу болницу у Торонту.

Њена плућа више нису могла да се опораве и једино рјешење била је трансплантација, али се њено стање тако убрзано погоршавало, да су органи редом почели да отказују. Љекари су због тога одлучили да уклоне оба плућна крила, у нади да ће тако уклонити извор бактеријске инфекције, која је почела да се шири њеним тијелом.

Операција уклањања плућа трајала је девет сати, а љекари кажу да су била тако упаљена и препуна шлајма, да је вађење захтјевало приличну снагу. Њено стање се поправило само неколико сати послије операције, крвни притисак се нормализовао и мала вјештачка плућа повезана су са Мелисиним срцем.

Љекари нису знали да ли ће и колико дуго она преживјети у таквом стању, али је послије шест дана пронађен донор и Бено је успјешно подвргнута трансплантацији. Од тада се њено стање значајно побољшало и сада се чак и креће уз помоћ ходалице или штапа. Због инфекције сада има оштећене бубреге, али се Бено нада да ће се ускоро довољно опоравити, како би могла да добије нови бубрег од мајке.

Извор: Б92