latinica  ћирилица
26/01/2017 |  22:45 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Требиње: Повеље генералу Грубачу и привреднику Васиљевићу

Генералу Радовану Грубачу и привреднику Душану Васиљевићу вечерас су у Требињу на Светосавској академији додијељене Повеље града за 2016. годину уз образложење да су ударили печат једном времену.
Требиње - Светосавска академија - Фото: РТРС
Требиње - Светосавска академијаФото: РТРС

Повеље Требиња, највећег признања града, преузеле су унуке Грубача и Васиљевића - Ивана и Катарина, које им је уручио градоначелник Лука Петровић.

Петровић је, образлажући одлуку Скупштине града, истакао да је Повеља додијељена врховном команданту Херцеговачког корпуса Војске Републике Српске, човјеку који је, како је рекао, командујући одговорно, храбро и мудро сачувао Требиње и границе Херцеговине на које су ударили многобројни непријатељи који су на овим просторима имали "неке своје мрачне интересе".

Петровић је, говорећи о заслугама привредника Душана Васиљевића, истакао да је "ријеч о човјеку који нас враћа мајци земљи и њеним даровима".

"Душан Васиљевић је креатор смјелог и великог пољопривредног пројекта у Поповом Пољу. Вратио се из Јужне Африке у своју отаџбину и свој новац одлучио да уложи у савремену пољопривредну производњу отварајући врата нашем аграру према најзахтјевнијим свјетским тржиштима", истакао је Петровић.

Преузимајући повељу, Васиљевићева Унука Катарина је прочитала писмо свога дједа у којем је захвалио градоначелнику и одборницима што су му додијелилили овако престижно признање поручујући да ће и даље наставити да развија Попово поље и Требиње у економском и културном погледу.

Говорећи о Светом Сави, градоначелник Требиња је истакао да је актуелан и потребан и данас као и некада када је запутивши се према Светој гори отворио нове путеве српском народу и створио перспективу за сваког човјека.

На Светосавској академији бесједио је Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије.

У умјетничком дијелу програма Свечане академије наступили су Гојко Балетић и Ивана Жигон, глумци Љубодраг Беговић, солиста опере Народног позоришта из Београда, уз клавирску пратњу Дарка Арменског, етно појац Јована Зукановић, Соња Калајић, први српски извођач на тестери, као и београдски умјетници Никола Ристић и Милош Вашалић, који су свирали традиционалне инструменте кавал, тапан, тарабук и гајде.

Међу извођачима били су и Хор "Трибунија" под диригентском палицом Стојанке Гудељ, уз клавирску пратњу Божидара Вучура, као и рецитатори из Основне школе "Свети Василије Острошки", пјевачка група Основне школе "Вук Караџић" и ученици Средње Музичке школе Требиње.

Организатори Светосавске академије су град Требиње и Црквена општина Требиње.

Светосавске свечаности биће настављене и сутра.