latinica  ћирилица
27/01/2017 |  09:10 ⇒ 13:08 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Дезинформацијама се покушава умањити одбрана од тероризма

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић рекао је да "напори које чини полиција Републике Српске како би грађане заштитила од терористичке пријетње приказују се у искривљеном огледалу, те се пласирају текстови гарнирани лажима и лошим намјерама".
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

Након што је предсједник Српске Милорад Додик изложен санкцијама бивше америчке администрације, каже Ћеранић, сарајевска обавјештајна кухиња, позната по замјени теза, усредсредила се на МУП Српске, оптужујући предсједника Републике и министра унутрашњих послова Драгана Лукача да од МУП-а праве војску да би се извршила наводна сецесија Српске од БиХ.

"При томе се аутори наручених и фабрикованих новинских написа позивају на 'аналитичке материјале' који су у њиховом посједу, док се као докази искључиво користе претпоставке и кованице типа 'процјењује се', 'постоје индиције', 'према расположивим подацима', 'она би могла да изгледа'...

Јасно је ко користи наведени вокабулар, ко је израдио и медијима доставља наводне 'аналитичке материјале', као што је јасна и намјера да се дезинформацијама умањи одбрамбени капацитети Српске пред терористичком пријетњом", истакао је Ћеранић у изјави Срни поводом учесталих напада на МУП Републике Српске из "сарајевске обавјештајне кухиње".

Он је оцијенио да постојање низа параџемата, енклава од којих институције БиХ зазиру, не може да не брине њене грађане и подсјетио да је прије годину дана Исламска заједница БиХ обавијестила јавност да од 64 параџемата није успјела наћи заједнички језик са лидерима 22, те позвала институције БиХ да реагују.

Ћеранић наводи да је недавно министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић у изјави за један федерални медиј објелоданио да у БиХ сада постоје 44 илегална џемата, што значи да се њихов број перманентно повећава и шири попут вируса.

"Међутим, то ни министра ни друге надлежне, изгледа, не брине, као што их не брине ни списак од седам терористичких организација 'Исламске државе' које имају канцеларију у БиХ, а што је објавио Савјет безбједности УН, јер се тим поводом нису огласили, нити упознали јавност шта намјеравају с тим у вези да предузму", рекао је Ћеранић.

Он је нагласио да су те организације су у финансијској и логистичкој комуникацији са "Исламском државом" и упитао ко им је омогућио неометано пословање у БиХ и ко их и за шта припрема.

Извор: СРНА