latinica  ћирилица
27/01/2017 |  09:17 ⇒ 09:21 | Аутор: РТРС

Први дрон који ће превозити људе је сигурнији од аутомобила

Чини се да дронови данас могу све па чак и превозити људе, а кинеска компанија Еханг својим концептом отишла је корак испред свих. На највећем свјетском сајму потрошачке електронике ЦЕС у Лас Вегасу представили су дрон који вози људе.
Дрон који ће превозити људе - Фото: Screenshot
Дрон који ће превозити људеФото: Screenshot

Прототип назван 184 прва је беспилотна летјелица за пријевоз људи. Сличан је хеликоптеру без пропелера, а у њега може стати једна особа.

Путник уђе у дрон, упише одредиште, притисне дугме за узлијетање и кад добије знак притисне дугме за слијетање. То је све што мора направити када се вози овим кинеским дроном.

Прототип 184 има осам пропелера и још није спреман за тржиште јер нигдје на свијету не постоје закони о превозу људи дроновима па је практички немогуће добити све потребне дозволе.

Представници Еханга рекли су да сарађују с кинеским властима у рјешавању тог проблема.

Комерцијална верзија дрона 184 узлијетаће и слијетати вертикално, а у ваздуху ће моћи убрзавати до 100 километара на сат. Максимална висина лета је 3.500 метара, а батерија може издржати 23 минуте лета.

Еханг тврди да се може смањити на свега метар и по и смјестити на стандардно паркинг мјесто. Летјелица је тешка 200 килограма и има масу сигурносне опреме. Еханг је уградио неколико резервних батерија, програм који ће сам спустити дрон на први знак проблема и командни центар за летаче који требају помоћ.

Обећавају да ће ови дронови бити пуно сигурнији од вожње аутомобилом јер максимално елиминирају људски фактор који је главни узрок несрећа.

Извор: Кликс