latinica  ћирилица
27/01/2017 |  17:24 | Аутор: РТРС

Заоштравање односа Анкаре и Атине

Пошто је грчки суд одбио да испоручи Анкари осам пребјеглих официра, власти у Турској поручују да ће можда размотрити раскидање споразума о реадмисији миграната.

Претходно је турско министарство правде упутило Грчкој нови захтјев за изручење, јавио је Си-Ен-Ен Турк.

Други захтјев је упућен дан пошто је грчки Врховни суд одлучио да не испоручи Анкари осморицу турских официра, који су у Грчкој затражили азил, наводећи да страхују да би им животи били у опасности у Турској, пренио је Ројтерс.

Као одговор на то, власти у Турској поручиле су да ће можда размотрити раскидање споразума с Атином о реадмисији миграната.

"Сада разматрамо шта да урадимо. Предузећемо неопходне кораке, укључујући и раскидање тог споразума о реадмисији", изјавио је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу у интервјуу за турску ТВ станицу ТРТ.

У питању је споразум из марта прошле године којим се Анкара обавезала да ће примити назад све илегалне мигранте који се домогну Грчке, подсећа АФП.

Чавушоглу је, такође, затражио да се поново суди осморици турских официра који су побегли у Грчку после неуспелог покушаја војног пуча у Турској, 15. јула прошле године, пренео је Ројтерс.

Војници су слетели хеликоптером у северну Грчку 16. јула, тражећи политички азил. Турска је тражила Грчкој да их испоручи, наводећи да су умешани у неуспели покушај војног пуча и означила их као издајице.

Сва осморица поричу умијешаност у покушај збацивања с власти турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана.

Турско министарство спољних послова је јуче саопштило да Грчка штити учеснике неуспјелог пуча, да је пресуда грчког суда "политички мотивисана" и противна међународном закону.

Уједно су оптужили Атину да крије припаднике крајње љевице и курдских милитантних група, који су вршили нападе у Турској.

Извор: Танјуг