latinica  ћирилица
28/01/2017 |  19:18 ⇒ 29/01/2017 | 11:12 | Аутор: РТРС

Нови удар Бакира Изетбеговића на Српску! (ВИДЕО)

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изгледа одлучио је да удари и на назив Републике Српске!

"Еуроблиц" сазнаје да Изетбеговић намјерава да поднесе нову апелацију Уставном суду БиХ у вези са обиљежавањем Дана Републике Српске, али и да оспори њено име. Такву намјеру потврдио је и шеф Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске Мујо Хаџиомеровић, али није прецизирао када ће се то догодити.

Из Српске оштре поруке - напад Изетбеговића на назив Република Српска могао би да представља сигуран почетак краја Босне и Херцеговине, јер се тиме нарушава Дејтонски споразум. Српским представницима у Сарајеву предлажу да зато напусте коалицију на нивоу БиХ.

"Република Срба, Бошњака и Хрвата" - овако би лидер СДА, Бакир Изетбеговић, прекрстио Републику Српску у покушају да пред Уставним судом БиХ оспори њено име. На удару ће бити и Закон о Дану Републике Српске, који је усвојен крајем октобра прошле године, након што су грађани Српске на референдуму рекли да 9. јануар остаје њен Дан - а и то је био одговор на Изетбеговићеву апелацију Уставном суду.

- Борићемо се свим правним средствима против тог закона, јер је ријеч о великој злоупотреби права. Желимо да се о томе изјасни институција која је већ једном рекла шта мисли о том закону и празнику, а то је Уставни суд БиХ - рекао је Хаџиомеровић.

Уколико Изетбеговић поднесе овакву апелацију, СНСД-ов Сташа Кошарац позива да се сви окупе у институцијама Српске и донесу одговарајуће одлуке. Видљиво је, каже, да Изетбеговић жели да ојача Уставни суд БиХ, који је оружје у његовим рукама.

Његов страначки колега, Никола Шпирић, ово види као још један доказ да политичко Сарајево чини све како би оспорило постојање Републике Српске. Према Шпирићевом мишљењу, то је и Изетбеговићев шамар партнерима из Српске на нивоу БиХ, тзв. Савезу за промјене, из којег су претходних дана стизале поруке да је коалиција стабилна.

- Како је могуће говорити о стабилности коалиције ако стуб коалиције - СДА, односно Бакир Изетбеговић - подноси такве апелације? То значи да то раде заједно. Ако не раде, нека напусте коалицију. И то је одговор. Нека кажу нећемо коалирати све док постоје напади на Републику Српску - каже Шпирић.

Са овим је сагласан и потпредсједник Парламента Српске, Ненад Стевандић. Вјероватно је, каже, Изетбеговић на састанку прије два дана добио неформални пристанак својих коалиционих партнера да ће мирно посматрати све његове иницијативе. У супротном, не би вукао такве потезе. Поручује - Изетбеговић неће одустати од сличних инцидената док год му леђа чува тзв. Савез за промјене.

- Ово би можда требало да буде завршни акт буђења СЗП да, колико сутра, изађу из ове коалиције и кажу да на нивоу БиХ Срби више не партиципирају ничему што је на њихову штету. Уколико то не ураде, они нису само кукавице него саучесници у укидању Републике Српске - истиче Стевандић.

Оваква апелација нема везе са коалицијом и тзв. СЗП осуђује такве потезе, каже НДП-ов Момчило Новаковић. Поручује да је било какав покушај промјене назива Републике Српске бесмислен, јер је она дио Дејтона, и да нема тог Уставног суда који био то прихватио. Уколико би се та замисао и остварила, био би то крај БиХ.

- То је слободан иступ господина Изетбеговића. Сви унутар СЗП осуђују те покушаје а ако дође до тога, видјећемо каква ће реакција бити и да ли ће уопште даље бити могуће да овај Савез функционише и да ли ће постојати парламентарна већина или ће власт функционисати као мањинска власт до краја овог мандата - каже Новаковић.

Најава Бакира Изетбеговића о подношењу апелације којом би се оспорио назив Република Српска само додатно компликује односе унутар БиХ и такве поруке су антидејтонске, сматра посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ Борислав Бојић. Ове најаве стижу баш у вријеме кад ПДП предлаже мораторијум на подношење апелација о темама из прошлости.