latinica  ћирилица
29/01/2017 |  11:11 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

"Сви да стану у одбрану уставног поретка Српске"

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић рекао је, поводом најављене апелације Уставном суду БиХ којом ће бити оспораван назив Република Српска, да је веома важно да сви званичници Српске стану у одбрану уставног поретка Републике.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Он каже да најава шефа Клуба Бошњака у Вијећу народа Мује Хаџиомеровића да ће бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић поднијети ову апелацију, само потврђује чињеницу коју чланови Клуба Срба већ дуже вријеме доказују.

Петровић истиче да није случајно што у посљедње двије године Клуб Бошњака за скоро сваки други закон и акт који усвоји Народна скупштина Републике Српске подноси захтјев за утврђивање повреде виталног национаног интереса бошњачког народа.

- Сада је јасно да им је крајњи циљ укидање назива Република Српска и укидање Републике Српске. Ми ћемо наставити да кроз институције бранимо интересе Српске и српског народа - нагласио је Петровић.

Хаџиомеровић је рекао да ће се свим правним средствима борити против Закона о Дану Рпублике јер је ријеч "о великој злоупотреби права", али није могао прецизирати у којем року ће бити поднесена нова апелација.

МИТРОВИЋ: ОСПОРАВАЊЕ НАЗИВА РЕПУБЛИКА СРПСКА - УДАРАЦ ЗА СВЕ ЖРТВЕ РАТА

Најава подношења нове апелације Уставном суду БиХ за укидање назива Република Српска највећи је удар на све жртве рата које су учествовале у стварању Републике Српске, борце и породице које су своје најмилије изгубиле у рату, сматра предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

- Сви они који учествују у креирању такве политике, или не схватају или су толико безобзирни, па могу сваким даном досипати со на још свјеже ране жртава рата, којих је на стотине хиљада у БиХ - рекао је Митровић.

Он је поручио да је таква политика неприхватљива за све жртве рата, без обзира на нацију, чија је сатисфакција био Дејтонски мировни споразум који је донио мир.

- Ово не треба да нам буде изненађење. Уназад 10 или 15 година размишља се како да се Република Српска што више развласти, те да се доведе до стања које је неко давно замислио, а које се у датом ратном политичком тренутку није могло реализовати - рекао је Митровић.

Он је напоменуо да из тога произилазе све активности, као што је и упорна одбрана Уставног суда БиХ који је постао алатка да се постигне оно што не може Дејтоном два, конференцијама или консензусом.

- Уставним судом БиХ управљају они који желе да креирају одређену политику у БиХ. Нико против тога не може јер је то установа чије одлуке се спроводе, а не могу се коментарисати, нити расправљати о томе како су донесене и чиме су мотивисане - нагласио је Митровић.

Он сматра да је најава апелације "пробни балон", свјесно или несвјесно послат преко медија да би се виједла реаговања политичара и јавности Републике Српске, а онда да се иде даље.

- Да ли ће та апелација ићи сутра, за годину или 10 година зависи да ли ће наши политичари бити свјесни тога, те дати прави одговор - рекао је Митровић.

Једини одговор, каже он, како да се одбрани Република Српска налази се у јединству и одлучној акцији свих њених грађана и политичких партија.

"ИСТОЧНА АЛТЕРНАТИВА": ИЗЕТБЕГОВИЋ ИЗАЗИВА РАТ У БиХ

Удружење грађана "Источна алтернатива" Републике Српске упозорава да бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, најавом подношења нове апелације Уставном суду БиХ за укидање назива Република Српска, изазива рат у БиХ.

Из овог удружења упозоравају да Срби морају бити сложнији, јединственији и хомогенији него икад, јер ови потези Изетбеговића морају бити опомена српском народу да свим могућим средствима мора бранити Републику Српску која је једини гарант његове слободе и да Србима нема живота на простору БиХ без Српске.

У Удружењу оцјењују да је ово јасан сигнал да српски народ мора бити спремнији него 1992. године када је Бакиров отац Алија Изетбеговић кренуо да протјера српски народ са вјековних огњишта са лијеве стране Дрине.

"Бакир по сваку цијену жели да реализује идеје и циљеве које је његов отац дефинисао у књизи `Исламска декларација`, која је идеја водиља и његове политике", истичу у "Источној алтернативи".

Предсједник "Источне алтернативе" Војин Павловић позива српске представнике у заједничким институцијама БиХ да спријече Изетбеговићеве "зле и погубне намјере".

"Позивам српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, министре у Савјету министара Игора Црнатка, Мирка Шаровића и Драгана Мектића, као и све остале Србе у заједничкој администарцији да напусте Сарајево, блокирају рад органа БиХ и тако заштите положај и ојачају позиције Републике Српске", поручује Павловић.

Павловић сматра да су њихово инертно обављање дужности и попустљивост довели до доминације Изетбеговића и његових истомишљеника из СДА над српским представницима.

"Такав однос охрабрио је Изетбеговића да крене офанзивније и на перфидан начин преко правосуђа БиХ да обезвлашћује Републику Српску и да је доведе до уништења, а тиме и до прогона и нове сеобе српског народа", рекао је Павловић.

Он наглашава да Изетбеговић све гласније и безобзирније пријети и поручује да у БиХ нема мјеста за оне који не слушају шта наређује бошњачка већина предвођена СДА, већ само за круг "бошњачких квазиинтелектуалаца", који негирају Иву Андрића, Бранка Ћопића и Петра Петровића Његоша.

"То је неприхватљиво за српски народ и мора се спријечити заједничким дјеловањем, јединством и хомогеним отпором српског народа и његовог руководства", рекао је Павловић.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић намјерава да поднесе нову апелацију Уставном суду БиХ у вези са обиљежавањем Дана Републике, али и да оспори назив Република Српска, сазнаје "Еуроблиц".

Извор: СРНА