latinica  ћирилица
29/01/2017 |  16:20 ⇒ 16:52 | Аутор: РТРС

Павић: Сорош диже људе против Трампа

Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је да би америчко одустајање од извоза обојених револуција имало прилично благотворан ефекат на остатак свијета и истакао да је велико питање да ли ће нови предсједник САД Доналд Трамп успјети да се избори са структурама којима је у интересу да наставе досадашњу политику, међу којим је Џорџ Сорош.
Александар Павић - Фото: СРНА
Александар ПавићФото: СРНА

- То јесте велико питање, не смије да се потцијени снага отпора актера који су умијешани. Та глобалистичка хидра гради се деценијама, они имају новац, имају медије, утицај - рекао је Павић за "Спутњик".

Према његовим ријечима, ако је ико представник глобализма, онда је то Сорош.

- Ако Сорош диже људе против Трампа, то значи да нешто смета њему и снагама које стоје иза њега - навео је Павић.

Он је указао на интересантан податак из истраживања "Њујорк тајмса" да је Сорош финансирао барем 56 организација које су стајале иза такозваног "Женског марша" у Вашингтону и подсјетио да је током недавног Свјетског економског форума у Давосу овај друштвено ангажовани милијардер рекао да је убијеђен да ће "Трамп пасти".

- Против Трампа су марширале организације које се декларативно залажу за либералне вриједности, између осталог и на право жена на абортус, и заједно са њима исламистичке организације као што је "Савјет за америчко-исламске односе", "CAIR", које се абортусу изричито противе. Ми смо за ту сарадњу, ту људско-правашку и исламистичку интернационалу, сазнали на нашој кожи - нагласио је Павић.

Он је истакао да бројне организације које финансира Сорош покушавају да делегитимишу Трампа.

- Цифра која се спомиње у вези са Дејвидом Броком и његовим пројектом покренутим зарад Трамповог импичмента износи чак 100 милиона долара. Ове структуре покушаће да изврше импичмент. То не би било без преседана. Никсон је скинут са власти управо процесом импичмента. И Клинтону се то замало десило. Тако да ће они настојати да искористе све полуге америчког система које су им на располагању - сматра Павић.

Он истиче да је Трамп у свом инаугурационом говору изговорио и неколико реченица које су, будећи извјесну наду, одјекнуле широм свијета, а у којима је поручио да ће САД тежити пријатељству и доброј вољи са свим нацијама свијета, али са разумијевањем да је право свих нација да своје интересе ставе на прво мјесто.

Према Павићевој оцјени, Трампове ријечи не значе да Америка неће пројектовати своје интересе.

- Однос према Кини свједочи о томе, али ту је ријеч о политици велике силе, земље која је довољно велика да има глобалне интересе, но, то се разликује од идеолошког ширења демократије. Убијеђен сам да тога више неће бити, иако неће престати сукобљавања око интересних сфера и подривања оних који се сматрају стратешким ривалима - рекао је Павић.

Извор: СРНА