latinica  ћирилица
29/01/2017 |  20:44 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Митрополит Амфилохије: Одупријети се прогону ћирилице у школама

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско приморски Амфилохије апеловао је на просвјетне раднике у Црној Гори да се одупру "прогону ћирилице у црногорским школама".
Митрополит Амфилохије - Фото: СРНА
Митрополит АмфилохијеФото: СРНА

Митрополит Амфилохије рекао је вечерас на Светосавској академији у Колашину да жели да указује на питање прогона ћирилице у Црној Гори.

- Вечерас сам дошао у Колашин и све ми изгледа као да сам негдје у Њемачкој, Италији или у Чикагу. Сви натписи су на латиници. Тужно је да се у нашој Црној Гори понашамо као народ који тек сада започиње своју историју - рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит је позвао на помирење и праштање свих у Црној Гори.

- Потребно је да се помиримо на светосавски начин и да кренемо путем који води у живот вјечни, који све што је земаљско и пролазно усмјерава према ономе што је непролазно - рекао је митрополит Амфилохије.

Митрополит каже да се много радује што су се Колашинци преко Светосавске академије поново вратили Светом Сави.

- Међутим, није довољно вратити се њему само преко академије, него је потребно да се сви вратимо и Богу живоме и Мајци Божјој и једни другима у братској љубави и узајамном праштању и помирењу, да својим трудом и радом зарађујемо хљеб и да не очекујемо да ће нам то неко други донијети однекуд из Европе - поручио је митрополит Амфилохије.

Светосавску бесједу одржао је Саво Марковић.

У умјетничком дијелу програма наступили су чланови Црквеног хора "Свети апостол Марко" из Подгорице, КУД "Мијат Машковић" из Колашина, драмске умјетнице Ивана Жигон и Ивана Стевић, дјеца са вјеронауке при колашинском Храму Светог Димитрија и гуслар Максим Јовановић.

Извор: СРНА