latinica  ћирилица
29/01/2017 |  21:53 | Аутор: РТРС

Требиње: Прошле године запослено 23 дјеце погинулих бораца

Са евиденције Удружења дјеце погинулих бораца "Насљеђе" Требиње у прошлој години запослено је двадесет троје од њих четрдесет деветоро, речено је вечерас на годишњој Скупштини требињског одбора овог друштва.
Требиње - Удружење дјеце погинулиг бораца "Насљеђе" - Фото: СРНА
Требиње - Удружење дјеце погинулиг бораца "Насљеђе"Фото: СРНА

Предсједник "Насљеђа" Саша Пешикан истакао је да ниједна организација, установа, нити институција не располажу тачном евиденцијом дјеце погинулих бораца из Требиња која још траже запослење.

Он је додао да је Удружење одлучно да настави израду своје базе података, док овај посао не буде комплетиран.

- Јављају нам се нови чланови, па смо почетком године кренули са израдом нове листе која ће бити закључена 31. јануара, а на којој је већ више од 30 људи - истиче Пешикан и додаје да ће нови списак бити упућен послодавцима.

Пешикан је истако да се оснивање Удружења "Насљеђе" показало позитивним, те да посебно значајним сматра ширење идеје о самоорганизовању дјеце погинулих бораца и на друге крајеве Републике Српске.

- Формирано је нових 11 одбора нашег удружења у општинама и градовима широм Републике Српске и данас бројимо више од 1.000 чланова - каже Пешикан.

Он је истакао да ће Удружење и у 2017. години настојати да активно учествује у изради норматива који су од интереса за дјецу погинулих бораца, попут акционог плана за запошљавање и уредбе о стамбеном збрињавању.

- Сигурно ћемо упутити иницијативу за измјену Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца како би се отклониле мањкавости, а закон био бољи и конкретнији - нагласио је Пешикан.

На Скупштини одбора усвојен је извјештај о раду у 2016. и план активности за ову годину.

Извор: СРНА