latinica  ћирилица
30/01/2017 |  08:49 ⇒ 08:49 | Аутор: РТРС

Како да "оборите" повишену температуру

Грозница изазвана вирусним инфекцијама може да буде опасна. Помаже масирање алкохолом, треба пити што више воде, а ако топломјер не покаже нижу вреијдност ни послије три дана обавезно код љекара
Прехлада - Фото: Screenshot
ПрехладаФото: Screenshot

Повишена температура је знак да у тијелу постоје штетни микроорганизми који су изазвали одређену вирусну или бактеријску инфекцију, и да организам покушава да се од њих одбрани.

Температура зауставља узрочнике болести, спрјечава њихово ширење и истовремено јача и опоравља имуни систем.

Није, међутим, свака температура опасна, и она када су у питању вирусне инфекције траје углавном дан или два. Разлога за забринутост има уколико траје дуже од три дана и често прелази 39 степени Целизијусових, тада би требало да се обратите љекару.

У међувремену ових неколико савјета може да вам помогне да је сами успјешно снизите.

Туширање

Додатно утопљавање када је телесна температура повишена потпуно је непотребно, јер може да доведе до додатног повећања температуре, нарочито код мале деце. Уместо тога требало би да имате што мање гардеробе на себи, најбоље памучну мајицу, пиџаму и чарапе. После скидања вишка одеће, неопходно је да се истуширате млаком водом, јер оно у већини случајева када је температура нижа од 38,5 може да "обори" температуру.

Масирање аклохолом

За скидање температуре можете да користите и алкохол, јер његова својства брзо "извлаче" грозницу. Неопходно је да цело тело измасирате, а нарочито обратите пажњу на пулсна места као што су превоји на подлактицама, јаме иза колена и зглобови изнад дланова. Уколико немате алкохол, од користи могу да буду и облоге од хладне воде, које такође треба стављати на пулсна мјеста.

Што више течности

Важно је да током грознице узимате што више течности, и то најбоље воду. Повишена температура доводи до убрзане потрошње енергије у телу јер се оно бори против инфекције, а самим тим се повећава и потрошња воде у организму. Како не би дошло до дехидратације препоручује се да узимате на сваких десетак минута по који гутљај воде.

Лијекови

Најефикаснији начин за борбу против повишене температуре су, наравно, лекови. На тржишту постоје многобројни медикаменти који могу да помогну, најчешће се прописују ибупрофен, парацетамол и аспирин. Они садрже супстанце које снижавају високу температуру, а истовремено ублажавају и болове у мишићима који се јављају током овог стања. Љекари савјетују да би дјеци лијек требало да дате тек кад температура пређе 38 степени Целзијусових, а до тада покушајте да оборите температуру природним методама.

Опасна за труднице и срчане болеснике

Повишена тјелесна температура може да буде опасна за људе са обољењима срца и крвних судова, јер додатно оптерећује ове органе. Грозница, такође, може да погорша стање код особа које болују од респираторних болести, јер су потребе за кисеоником тада веће. Ризична је и за труднице, и зато код њих, као и код особа са респираторним и кардиоваскуларним проблемима, температуру треба спустити што прије.