latinica  ћирилица
30/01/2017 |  11:21 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Борци и логораши поручили: Нећемо дозволити укидање имена Републике Српске

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра неприхватљивом најаву подношења нове апелације Уставном суду БиХ за укидање назива Република Српска и истиче да о томе не може бити никаквих разговора, нити преговара.

- О неким стварима се увијек може разговарати и тражити боља рјешења, али о називу Републике Српске се апсолутно не може разговарати, нити преговарати - рекао је Савчић.

Истакао је да назив Републике Српске не може бити предмет било какве расправе, јер се може доћи у ситуацију да БиХ нестане.

- БОРС апсолутно не доводи у питање име Републике Српске, нити ће дозволити било коме из реда српског народа да преговара о том питању - закључио је Савчић.

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић поручио је да српски логораши и српски народ никада неће дозволити да се укине назив Република Српска.
"Евентуални покушај укидања назива Републике Српске произвео би несагледиве посљедице по мир у БиХ и региону, а одговорност за то би морао да сноси Бакир Изетбеговић и његова СДА", упозорио је Дукић у изјави Срни.

Дукић сматра да најава подношења нове апелације Уставном суду БиХ за укидање назива Република Српска представња "пуцањ у празно".

"Мислим да за то нема никакве правне основе, јер су Република Српска као ентитет и њено име потврђени и верификовани Дејтонским мировним споразумом, којег су потписале највеће силе свијета и земље гаранти", истакао је Дукић.

Дукић је закључио да међународна заједница никада неће дозволити Изетбеговићу да у миру реализује ратну идеју свог оца Алије Изетбеговића да од БиХ створи исламску државу у срцу Европе.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић намјерава да поднесе нову апелацију Уставном суду БиХ у вези са обиљежавањем Дана Републике, али и да оспори назив Република Српска, објавио је раније "ЕуроБлиц".