latinica  ћирилица
30/01/2017 |  14:03 ⇒ 31/01/2017 | 11:24 | Аутор: РТРС

Извршни комитет СНСД-а о новим ударима на Републику Српску (ВИДЕО)

Због све јачих притисака и најава нових удара на Српску, у Бањалуци је засједао Извршни комитет СНСД-а.
Извршни комитет СНСД (Фото:СНСД) -
Извршни комитет СНСД (Фото:СНСД)

Дата је пуна подршка договору са ХДЗ-ом,којим би био омогућен одлазак страних судија из Уставног суда БиХ, а предсједнику Милораду Додику за очување Уставне позиције РС.

Страним судијама нема мјеста у Уставном суду, јасни су у СНСД-у. Иницијативу, коју су покренули са ХДЗ-ом, кажу, требало би да подрже све странке са сједиштем у Српској, јер то је у интересу РС и њених грађана.

Апсолутно неприхватљивом и штетеном сматрају било какву идеју о обнављану тужбе БиХ против Србије, јер би то проузроковало велику нестабилност у региону: "СНСД ће учинити све да такве иницијативе у будућности трајно онемогући, а кадровима који из РС тренутно учествују у власти у институцијама БиХ, упућен је позив да, уколико дође до таквих или сличних иницијатива, у сарадњи са институцијама Српске, адекватно реагују".

Из СНСД-а и подршка предсједнику Милораду Додику у борби за интересе Српске и заштиту њених уставних позиција дефинисаних Дејтоном.

Санкције проистекле из те борбе сматрају непримјереним, штетним и неприхватљивим. СНСД сматра и да Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерације мора бити попуњен искључиво легитимним представницима српског народа: "СНСД позива све странке, невладине организације, академску заједницу и остале заинтересоване појединце и групе на договор и креирање јединствене и јасне стратегије за одбрану положаја Срба и њиховог уставног права у Федерацији."

СНСД остаје при ставу да се чалн Предсједништва БиХ из Српске и убудуће бира непосредно, док је питање избора два члана из Федерације ствар политичког договора у том ентитету.

Владама Српске и Федерације подршка за сарадњу у процесима економских реформи.