latinica  ћирилица
31/01/2017 |  13:10 ⇒ 01/02/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Радојичић: Уставни суд БиХ проширио надлежности - ставља се у улогу врховног суда (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ, правилима која је сам донио, проширио је своје надлежности и ставио се у улогу Врховног суда БиХ.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

То је изјавио градоначелник Бањалуке Игор Радојичић након што је Уставни суд БиХ укинуо пресуду Вишег привредног суда у Бањалуци из јуна 2013. године.

Спор који траје преко 12 година, враћен је Вишем привредном суду на поновно одлучивање. Град Бањалука, поново ће морати да као тужилац доказује да атрактивна локација старе аутобуске станице припада граду, а не Аутопревозу, који је приватизован. За градоначелника дилеме нема - Уставни суд овако је сам себи проширио надлежности.

"Уставни суд БиХ треба да рјешава уставне спорове и оцјењује усклађеност закона са Уставом. Међутим, он је преузео апелациону надлежност и за правна и физичка лица, те се сад пред њим налази на хиљаде предмета, у којима се он поставља као врховни суд БиХ", каже Радојичић.

Аутопревоз тврди да је парцела од преко 22 дунума његова, иако је Град Бањалука још 1979. године с тим предузећем потписао уговор о замјени земљишта. Тако је Аутопревозу припала локација садашње аутобуске станице, а земљиште старе, припало је Граду. Међутим, ова замјена никада није спроведена у земљишно-књижној евиденцији суда, а из архива су нестали оригинални документи.

"Интересантно је да су у међувремену нестали архиве и докумената о том процесу и да се на суду све доказује на основу копија, изјава и вјештачења. Врло чудни поступци, али нажалост врло чести у питању државне имовине“, истиче Радојичић.

Правна битка за атрактивну и историјску локацију у центру Бањалуке се наставља. Радојичић каже да ће настојати да докажу да је ријеч о имовини која припада Граду по основу некадашње замјене локација.

Ово земљиште у самом центру града и није смјело да буде предмет приватизације јер ни до данас није позната судбина спорних докумената. На мјесту старе аутобуске станице још 1891. Аустроугарска је изградила жељезничку станицу,а у којој је данас смјештен Музеј савремене умјетности.