latinica  ћирилица
01/02/2017 |  14:11 | Аутор: РТРС

Одбачене Караџићеве тврдње о малигним болестима

Стручна анализа спроведена на захтјев одбране првог предсједника Републике Српске Радована Караџића да се истраже учестали узроци обољевања од малигних болести у притвору Хашког трибунала у Шевенингену, показала је да нема везе између услова у притвору и појаве рака код затвореника, објавила је данас Балканска истраживачка мрежа (БИРН), преноси ХИНА.

Анализу је спровео стручни тим здравственог центра у Ротердаму, који је у закључку одбацио наводе Карадзићеве одбране како у хашком притвору постоји "епидемија малигних обољења", јер није утврђено да су затвореници изложени повећаном ризику обољења од рака.

Доктори здравственог центра "Ерасмус" у Ротердама су секретаријату Хашког суда послали завршни извјештај након анализе обољелих особа које се налазе у притвору у Шевенингену. У извјештају се наводи да не постоје докази о повећању обољелих у притвору.

"У овом случају ради се о мјешавини различитих врста рака које имају различите узроке, а који су највјероватније започели прије него што су особе притворене. Дакле, вјероватност да постоји одређени повећани ризик од обољења раком је немогућ", наводи се у извјештају.

Ротердамски доктори су спровели анализу обољења у хашком притвору по налогу предсједника суда Теодора Мерона, који је прихватио захтјев Караџићеве одбране да се испитају разлози појаве малигних обољења код притвореника оптужених за ратне злочине.

Караџић се и сам пред судијама жалио на погоршано здравствено стање.

Он је осуђен првостепеном пресудом на 40 година затвора у марту 2016. године. На пресуду су се жалиле обје стране, Караџић, који је тражио ослобађајућу пресуду у другостепеном поступку и тужилаштво, које тражи изрицање доживотне казне.

Извор: Независне новине/Танјуг