latinica  ћирилица
01/02/2017 |  18:51 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

"Ветерани Српске":У Устав уградити права бораца и њихових породица

Удружење грађана "Ветерани Републике Српске" сматра да је неминовно да се у Устав Републике Српске угради амандман који би гласио да борци одбрамбено–отаџбинског рата Српске и чланови њихових породица уживају посебну заштиту у складу са законом, као основ да у низу системских закона борачке категорије добију оно мјесто у друштву које им припадају.
Душко Вукотић - Фото: СРНА
Душко ВукотићФото: СРНА

"Наводне привилегије које су нам дате у постојећим законима немају никакве тежине и падају и руше се на нашем Уставу", рекао је предсједник "Ветерана Републике Српске" Душко Вукотић новинарима у Бањалуци.

Он је новинарима у паузи јавне расправе о овом приједлогу амандмана на Устав Републике Српске, коју је и органозовало Удружење грађана "Ветерани Републике Срске", рекао да је амандман битан као предуслов.

"Не видимо разлога да се не нађемо у Уставу јер не стоје тврдње опонената да се нарушавају стандарди ЕУ и да се, наводно, прави дискриминација са осталим грађанима", истакао је Вукотић.

Он је као примјер навео Устав Хрватске у којем су њихови "бранитељи" нашли своје мјесто и уживају много већа права и привилегије него што их траже борци и чланови њихових породица Уставом Српске.

Вукотић је нагласио да је постојећи Закон о правима бораца Српске катастрофалан у многим сегментима, а нарочито је дискриминаторски према борцима који су остали живи и за то добијају свега 120 КМ на годишњем нивоу, а што је понижавајуће.

"Ми, `Ветерани Српске`, али и друга удружења која окупљају борачке категорије становништва требало би да заједно да аправимо један фронт како би лакше покушали убиједити институције система да је за Српску најбоље да се окрене бризи о најбољем што има, а то су борци и чланови њихових породица, као најбројнија популација у Српској", навео је Вукотић.

Удружење грађана "Ветерани Републике Срске" организовало је данас јавну расправу о њиховом приједлогу амандмана на Устав Републике Српске и расправу о преднацрту закона о правима бораца – ветерана.

Извор: СРНА