latinica  ћирилица
04/02/2017 |  18:17 ⇒ 18:47 | Аутор: РТРС

Кецмановић: Мале државе и малобројне народе брани дјело великих умјетника

Политички аналитичар Ненад Кецмановић изјавио је да мале државе и малобројне народе који не располажу великом војном силом брани дјело великих умјетника, научника, спортиста, међу којима је и Емир Кустурица, који је "наша атомска бомба".
Ненад Кецмановић - Фото: РТРС
Ненад КецмановићФото: РТРС

"Попут Његоша, Андрића или на други начин Ђоковића, и он /Кустурица/представља својеврсну компензацију", рекао је Кецмановић за портал "Искра", коментаришући изјаву Кустурице на свечаној академији у Бањалуци да је невоља српског народа што данас прошлост уважава само онај ко има атомску бомбу.

Кецмановић је истакао да многима Република Српска смета јер приоритет даје својој самосталности и равноправности, што штрчи од регионалног такмичења ко ће прије у ЕУ и/или у НАТО.

"Српска, прије свега, жели да врати свој изворни дејтонски статус у БиХ или ван ње, и не прихвата ни штап, ни шаргарепу сарајевско-бриселских интегратора", додао је Кецмановић.

На питање коме највише одговара да се Дејтонски споразум стави ван снаге, Кецмановић је оцијенио да то не би одговарало никоме, да би се Хрвати у том случају вратили на стање прије Вашингтонског споразума, Срби више не би имали обавезу да остану са Федерацијом, а Бошњаци би морали да зарате и са једнима и са другима да би освојили цијелу БиХ.

"Парадоксално, Бошњаци као највећи противници Дејтона били би највећи губитници, а Срби који га бране највише би профитирали. Данас такозвана међународна заједница није у стању да понуди алтернативу Дејтону коју би све три стране потписале", додао је Кецмановић.

Кецмановић је оцијенио да за миран разлаз Срба, Хрвата и Бошњака нема консензуса, али да нема ни мирне Босне уколико бар једна, а поготово двије од три националне стране не желе да остану у њој као унитарној.

Извор: СРНА