latinica  ћирилица
06/02/2017 |  08:27 | Аутор: РТРС

Ускоро ће се зуби поправљати сами од себе

Истраживачи су можда близу усавршавања стимулације зуба, која чини да се они сами од себе поправе. Захваљујући овом методу, класично пломбирање могло би ускоро да буде превазиђено.
Осмијех (Фото: Thinkstock) -
Осмијех (Фото: Thinkstock)

Стоматолози обично поправљају кварове зуба тако што бушењем очисте каријес и попуне отвор порцеланом или амалгамом сребра и других метала. Али истраживачи са Краљевског колеџа у Лондону имају нови приступ-једноставни систем који наводи зуб да природно испуни отвор, каже професор Пол Шарп.

“То укључује стављање лијека на мали сунђер који иде унутар зуба, у отвор који је направио љекар. Лијек стимулише природни процес, који иначе почиње да се појављује послије оштећења али га појачава тако да велики отвор буде поправљен производњом природног материјала, дентина“.

Лијек који стимулише поновни раст је већ одобрен за третирање неуролошких поремећаја, као што је Алцхајмерова болест.

“Користимо много мање дозе и убризгавамо их локално, само у зуб. Надамо се да ће нас такви подаци о безбједности, добијени са високим концентрацијама, даваним редовно у крвоток, ставити у веома добру позицију да пред надлежнима кажемо шта смо предузели како би убрзали вријеме да што прије почнемо са клиничким тестовима и затим понудимо пацијентима“, истиче Шарп.

Најџел Картер из Фондације за орално здравље каже да је нова процедура узбудљива алтернатива за денталну његу.

“Поновни раст зуба који је био изгубљен због каријеса могао би да буде огроман корак напријед али је такође важно да запамтимо да није требало ни да добијемо каријес. Говоримо о болести коју је могуће потпуно спријечити“, каже он.

Зато до тада, ако не желите да слушате звук зубарске бушилице, љекари препоручују да наставите да редовно перете зубе.

Извор: Гласамерике.нет