latinica  ћирилица
06/02/2017 |  08:32 ⇒ 08:44 | Аутор: РТРС

Код Азорских острва пронађена олупина нацистичког "подводног вука" (ВИДЕО)

Њемачки истраживачи открили су олупину "У-581", нацистичке подморнице, која је потопљена близу Азорских острва у фебруару 1942. године.
Нацистичка подморница - олупина У-581 (Фото: Rebikoff - Niggeler Foundation/Evonik) -
Нацистичка подморница - олупина У-581 (Фото: Rebikoff - Niggeler Foundation/Evonik)

Седамдесет метара дугачак брод исти је онај чија је реплика коришћена у филмовима "Das Boot" и првом деијлу серијала о Индијани Џонсу "Отимачи изгубљеног ковчега".

Подморницу су пронашли истраживачи немачке Фондације "Ребикоф-Нигелер" прошлог септембра, али нису објавили откриће док нису тачно утврдили о којој се подморници ради. Такође, када су сазнали, одлучили су да сачекају још мало и да информацију објаве на 75. годишњицу потапања.

Припадала је класи које су прављене од 1940. до 1945. године, а око 560 их је поринуто. Могле су се срести у готово свим дијеловима мора где је "Кригсмарин" (Ратна морнарица) дејствовала.

Биле су познате као "радни коњи" њемачке морнарице, имале су сонар, покретао их је шестоцилиндрични, четворотактни дизел мотор. Тежиле су око 770 тона, имале домет од 15.700 километара и на површини се кретале до 40 километара на час.

Током Другог свјетског рата, Њемачка је изгубила скоро 800 подморница свих типова, а више од 28.000 морнара на њима је погинуло. Сваке године се открије у просјеку двије олупине, али још није 100 пронађено. Најчешће су нападале у групама од три, популарно назване "вучји чопори".

Служба "У-581" трајала је мање од годину дана. Учествовала је у двије мисије. У првој је успела да потопи помоћни ратни брод “Роузмонд".

Потрага за нацистичком подморницом (Фото: Screenshot)

У вечери 1. фебруара 1942. године, "У-581" учествовала са још једном подморницом у мисији потапања транспортног брода. Прије него што су успјеле да изврше своју мисију, спазио их је разарач "Весткот" и избацио дубинске бомбе, које су тешко оштетиле "У-581".

Не желећи да преда подморницу у руке Британцима, капетан је наредио посади да напусти подморницу, након чега је намјерно потопио. Четири члана посаде је погинуло када је на њих бачена бомба док су били у води, 41 је заробљен, а један је успио да отплива до Шпаније.

Извор: РТС