latinica  ћирилица
06/02/2017 |  14:39 | Аутор: РТРС

Ових пет намирница снижавају крвни притисак

Огроман број људи широм свијета пати од повишеног крвног притиска, а већини њих здрава исхрана може помоћи да ублаже и чак потпуно нормализују симптоме.

 

Чак 98 различитих студија открило је да квалитетна исхрана и вјежбање могу нормализовати крвни притисак, а поједине намирнице су додатно убрзавале опоравак.

Представљамо вам неприкосновене природне борце против високог притиска:

Какао

Какао садржи висок ниво флаванола, нутријената који снижавају крвни притисак тако што шире крвне судове и олакшавају проток крви.

Какао можете користити на много креативних начина. Додајте га у јутарњу кафу или шољу млијека, а наравно, ту је и тамна чоколада. Бирајте ону са више од 70 одсто какао садржаја.

Спанаћ

Спанаћ има чак три састојка који се боре против високог притиска-калијум, фолати и магнезијум.

Калијум помаже отпуштању натријума (а с њим и вишка течности) из тијела и снижавање крвног притиска. Магнезијум опушта крвне судове и помаже им да одрже еластичност, док фолати учествују у разградњи хомоцистеина, аминокиселине која оштећује унутрашње зидове крвних судова.

Бијели лук

Осим што многим јелима даје непревазиђену арому, бијели лук се бори притив високог крвног притиска захваљујући високом садржају алицина. Студије су показале да, за разлику од фармацеутских лијекова, бијели лук нуди снижавање крвног притиска без нуспојава, сем евентуалног непријатног мириса.

Бијели пасуљ

Све сорте пасуља су здраве јер имају висок садржај влакана, протеина и гвожђа, што су нутријенти који помажу у општем здрављу организма, али и снижавању холестерола. Међутим, бијели пасуљ има предност јер је богат и калцијумом.

Овај минерал игра важну улогу у грчењу и опуштању мишића крвних судова.

Бундева

Ова суперхрана богата је калијумом, који олакшава притисак на зидове артерија и баш као што је описано раније, помаже у отпуштању вишка течности из организма.

Извор: Б92