latinica  ћирилица
06/02/2017 |  18:17 | Аутор: РТРС

Француски суд у четвртак о захтјеву за изручење Харадинаја

У Француској ће пред Апелационим судом у Колмару у четвртак, 9. фебруара, бити одржана јавна расправа о захтјеву Србије за изручење бившег команданта такозване ОВК Рамуша Харадинаја, кога Србија терети за ратне злочине.

На рочишту се очекује да се Харадинај и његова одбрана изјасне о захтјеву за изручење, а одлука о захтјеву Србије може да буде саопштена и накнадно.

Харадинају је прошле седмице у том суду само уручено обавјештење о захтјеву српских власти за његову екстрадицију.

Поступак за изручење Харадинаја спроводи се према Европској конвенцији о екстрадицији, а француски суд одлучује о испуњености услова за изручење које захтијева конвенција.

Коначну одлуку о изручењу донијеће у сваком случају министар правде Француске.

Харадинај, који је лидер опозиционе Алијансе за будућност Косова, ухапшен је 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по српској потјерници.

Он је недељу дана касније пуштен да одлуку суда о захтјеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији покренута је 2004. године, а недавно је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослијеђену суду у Колмару.

Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на Косову и Метохији, али је 2012. године правоснажно ослобођен свих оптужби.

Србија тражи Харадинаја због сумње да је извршио ратни злочин против цивила на Косову и Метохији у току 1998. и 1999. године, а ријеч је о дјелима која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.

Харадинају се, између осталог, на терет стављају убиства, међу којима и двонедјељне бебе, као и силовања.

Извор: СРНА