latinica  ћирилица
06/02/2017 |  18:58 ⇒ 19:05 | Аутор: РТРС

Руска академија наука: Хомеопатија је лажна наука

Руска академија наука (РАН) званично је прогласила хомеопатију за лажну науку, објављено је данас на сајту специјалне комисије РАН, за борбу против лажних наука и фалсификованих истраживања

"Комисија изјављује да лијечење супермалим дозама разних препарата који се примењују у хомеопатији, нема званичног основа. Тај закључак се заснива на детаљној анализи публикација у научним издањима, извјештајима о научним истраживањима, и систематским извјештајима", наводи се у тексту меморандума који је потписао директор Комисије, академик Јевгениј Александров.

У документу се тврди да принципи хомеопатије и теоретска објашњења механизама претпостављених дејстава "противурјече познатим хемијским, физичким и биолошким законима, а убједљиве експерименталне потврде не постоје".

"Хомеопатске методе дијагностике и лијечења треба третирати као лажно научне", наводи РАН.

Комисија је упозорила да хомеопатија није нешкодљива и да болесници троше знатна средства на препарате који немају дејство, а игноришу препарате потврђене ефикасности, што "може да доведе до лошег исхода, понекад и смртног".

У вези са спроведеном анализом, РАН је препоручила Министарству здравља да хомаопатске препарате повуче из употребе у државним здравственим установама.

Предложено је, такође, да паковања са хомеопатским препаратима буду означена не само рјечју "хомеопатски", већ и натписом да немају доказану клиничку ефикасност и намјену.

Комисија РАН коју чини широк спектар чланова руских научника, 1998. је основао добитник Нобелове награде за физику, академик Виталиј Гинзбург, а бави се спорним научним питањима и јавном критиком псеудонауке.

Хомеопатија је у Русији званично призната дисциплина, што је Министарство здравства озаконило 1995. године.

Извор: Агенције