latinica  ћирилица
07/02/2017 |  08:27 | Аутор: РТРС

Ако једете у мраку, смршаћете

Када једете у мраку, поједете девет одсто мање хране него на свјетлости.
Храна - илустрација - Фото: getty
Храна - илустрацијаФото: getty

До овог податка је дошао тим научника који су резултате студије објавили у медицинском часопису Food Quality and Preference. То би могао да буде рецепт за мршављење, јер је, како тврде, суштина у томе да поглед на храну отвара апетит, па би требало да је не гледамо ако желимо да смањимо килограме.

Научници са њемачког универзитета Констанц су спровели испитивање на двије групе добровољаца, од којих је прва јела завезаних очију, а друга отворених, јер је била контролна.

Испред сваког учесника су 15 минута стајале три чиније са по 95 грама сладоледа. Испоставило се да су они који су јели завезаних очију појели девет одсто мање хране, односно 105 грама сладоледа по особи, док је контролна група појела 116 грама. Да би схватили тај механизам ситости у мраку, научници су испитали учеснике о утисцима и закључили сљедеће:

- Без погледа на храну испитаници су се усредсредили на оно што у тренутку док једу осјећају, па су прекинули оброк чим су осјетили ситост - објаснила је др Брита Ренер, ауторка студије.

Извор: Вечерње новости